Φιλιππίνες: Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών από τον καταστροφικό τυφώνα που σάρωσε τις Φιλιππίνες, με τις επίσημες αναφορές να κάνουν λόγο για συνολικά 2.357 θύματα και τις τοπικές αρχές να μιλούν για 4.000 νεκρούς στην ολοκληρωτικά κατεστραμμένη παράκτια πόλη Τακλομπάν.

Σε πίνακα ανακοινώσεων στο δημαρχείο της πόλης, όπου άρχισαν την Πέμπτη οι μαζικές ταφές, αναγράφεται με μπλε  μαρκαδόρο ότι οι νεκροί είναι 4.000 από 2.000 που ήταν μόλις μια ημέρα πριν.

Η αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων στον πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου της Τακλομπάν είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών πιθανόν να υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακουίνο για 2.000 έως 2.500 νεκρούς.

Την Τρίτη, ο κ. Ακίνο δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις των 10.000 νεκρών από τοπικούς αξιωματούχους είχαν υπερεκτιμηθεί και προκλήθηκαν από τον «συναισθηματικό τραυματισμό τους».

Ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών στην Τακλομπάν Τέκσον Τζον Λιμ, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εκτίμησε και αυτός τον αριθμό των νεκρών σε 10.000, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ακουίνο μπορεί σκόπιμα να υποβαθμίζει τον συνολικό αριθμό των απωλειών. «Φυσικά δεν θέλει να δημιουργήσει μεγάλο πανικό έτσι ώστε η ζωή να συνεχιστεί», είπε.

Την ίδια ώρα, απελπισμένοι και οργισμένοι με το ρυθμό της διανομής της βοήθειας, εμφανίζονται οι πολίτες στις πληγέντες περιοχές.

Η  διανομή της βοήθειας «παρεμποδίζεται» από την αδυναμία λειτουργίας της τοπικής κυβέρνησης, τις γενικευμένες λεηλασίες, την έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα διάσωσης αλλά και την αδυναμία να απομακρυνθούν οι τόνοι από συντρίμμια που πνίγουν τους δρόμους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα