Φιρμάνι στην Ε.Ε. έστειλε ο Νταβούτογλου: Βίζα ή ξεχάστε τη συμφωνία για το προσφυγικό

Μετά τις απειλές από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, ήρθε και η σειρά του Άχμετ Νταβούτογλου να σηκώσει μπαϊράκι.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε:  ή η Τουρκία θα πάρει αυτό που θέλει στο θέμα της βίζας, στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της στην Ευρώπη και μάλιστα μέχρι τον Ιούνιο ή θα ακυρώσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, θα σταματήσει την επανεισδοχή προσφύγων και θα αφήσει (ξανά) ελεύθερους του διακινητές να πνίγουν ανθρώπους στο Αιγαίο.

Τις επόμενες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Στρασβούργο. Και φεύγοντας από την Άγκυρα μίλησε στους δημοσιογράφους για να τον ακούσουν στις… Βρυξέλλες. Το θέμα της βίζας πρέπει να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο είπε ο Νταβούτογλου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει χωρίς περιορισμούς βίζα στους Τούρκους πολίτες.

Γιούνκερ: Δεν θα «νερώσουμε» τα κριτήρια για την βίζα στους Τούρκους

Η Τουρκία πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας και τα κριτήρια αυτά δεν θα «νερωθούν», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ΕΕ βασίζεται στην Τουρκία για να περιορίσει την ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη και ο κ. Γιούνεκερ δηλώνει πως η συνεργασία αυτή ήδη αποφέρει καρπούς. Όμως η Άγκυρα απείλησε χθες να αποχωρήσει από τη συμφωνία αν η ΕΕ δεν κάνει αυτά που της αναλογούν, με βάση τη συμφωνία του Μαρτίου, και συγκεκριμένα αν δεν άρει τους περιορισμούς στη βίζα για όσους Τούρκους ταξιδεύουν στην ΕΕΕ.

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλους τους εναπομένοντες όρους ώστε η Κομισιόν να μπορέσει να υιοθετήσει την πρότασή της τους επόμενους μήνες», δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα κριτήρια δεν θα νερωθούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα