Φονικά 6,4 Ρίχτερ στην Κω

Με το χειρότερο τρόπο μπήκε η Παρασκευή για τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες της Κω. Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 01.31  στο νησί που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο τουρίστες ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση και μεγάλες καταστροφές στο νησί. 

Η θάλασσα βγήκε στην στεριά ενώ συντρίμμια από κτίρια είναι σχεδόν παντού..Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και τις τουρκικές ακτές.

Σκοτώθηκαν από την κατάρρευση στέγης σε μπαρ

Δύο άτομα, ένας 39χρονος Τούρκος και ένας Σουηδός 27 ετών  είναι τα θύματα του φονικού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα την Κω και οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση στέγης σε μπαρ και τους καταπλάκωσε μαζί με άλλους θαμώνες

Aρκετοί σε σοβαρή κατάσταση – Ένας ακρωτηριασμένος

Επτά άνθρωποι -τουρίστες -επίσης- τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια. Οι τέσσερις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Κρήτης.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει, ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Παράλληλα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες (μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος).

Σύμφωνα με δηλώσεις στον Alpha 9,89 του κ. Νεκτάριου Γεωργαντή, Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου της Κω, από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Από τους 22 που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης, οι έξι αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά και στη συνέχεια ετοιμάστηκαν για διακομιδή. Πρόκειται για βαριά περιστατικά, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Δύο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: ο ένας από την καταπλάκωση υπέστη ακρωτηριασμό των κάτω άκρων και ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών, έλαβε χώρα στη 1:31 με το επίκεντρο να είναι υποθαλάσσιο και να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το τουρκικό λιμάνι του Μπόντρουμ και σε μικρή απόσταση από την Κω.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο πάντως η ισχυρή δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δεύτερη δόνηση ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα και το επίκεντρο εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών.

Έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα άλλες 5 τουλάχιστον μικρότερες σεισμικές δονήσειςστην ίδια περιοχή από 3,1 έως 4,6 Ρίχτερ.

Καταστροφές στο λιμάνι

Σύμφωνα με το vimatisko.gr σημειώθηκαν αρκετές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια (έσπασαν τζάμια κ.α.), ενώ η θάλασσα βγήκε στη στεριά στο λιμάνι.

Ειδικότερα, το λιμάνι του νησιού υπέστη σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros το οποίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

“Νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι σαν χάρτινος πύργος”

«Άκουσα ένα έντονο βουητό. Νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι σαν χάρτινος πύργος, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Ώσπου να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει σημειώθηκε ακόμη μια σεισμική δόνηση. Κατέβηκα κάτω και είδα πολλούς ανθρώπους στις αυλές και τα πάρκα, ανήσυχους και φοβισμένους». Την εικόνα αυτή, από τα πρώτα λεπτά του σεισμού στην, μετέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σταύρος Πασάκος, επί σειρά ετών δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με καταγωγή από την Κω, όπου περνάει και τα καλοκαίρια του.

«Από το πρωί χοροπηδάει το έδαφος» είπε χαρακτηριστικά και μετέφερε την εικόνα των ζημιών τόσο στο λιμάνι της Κω όσο και στην περιοχή όπου κατέρρευσε το κτίριο και σκότωσε τους δύο τουρίστες. «Είναι μια περιοχή αυτή, που λέγεται Εξάρχεια και έχει δεκάδες μπαράκια. Εκεί μαζεύονται πολλοί τουρίστες. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν παλιό» εξήγησε

Η στιγμή του σεισμού

Κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τη στιγμή του μεγάλου σεισμού  στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλικαρνασσού, στην Τουρκία. Τα 6,4 Ρίχτερ προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο νησί της Κω, όπου δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τα video από τη στιγμή της σεισμικής δόνησης που “ξύπνησε” δυο χώρες έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας σε μαγαζιά, σε νυχτερινά κέντρα αλλά και από κάμερες κυκλοφορίας.

Σε ένα από τα video, από μαγαζί με γυαλικά, τα πάντα καταστρέφονται. Σε άλλο, ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο ταρακουνιέται μέσα στη μαύρη νύχτα, σε άλλο κόσμος που διασκεδάζει σε νυχτερινό μαγαζί ξαφνικά καταλαβαίνει ότι γίνεται σεισμός και αρχίζουν τα ουρλιαχτά του τρόμου, ενώ σε ένα από τα πιο σοκαριστικά video, ένα ζευγάρι με το μωρό του στο καρότσι, κάθεται σε ένα καφέ και βλέπει κόσμο να τρέχει πανικόβλητος προς το μέρος του, ακόμη και να παίρνει σχεδόν παραμάζωμα το καρότσι με το μωρό.

Τα παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικά

Δείτε και άλλα βίντεο:

Ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και ναούς 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα, αλλά και στη Σάμο. Αμέσως μετά την εκδήλωσή του επικράτησε πανικός με τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο νησί να βγαίνουν στους δρόμους. Πολλοί τουρίστες μάλιστα διανυκτέρευσαν έξω από τα ξενοδοχεία.

Από την ισχυρή δόνηση, η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι στο οποίο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπλεύσει το πλοίο Blue Star Paros και να συνεχίσει το δρομολόγιό του για τα υπόλοιπα νησιά.

Μάλιστα προκλήθηκαν ζημιές και σε πολλά κτίρια, με την στέγη ενός μπαρ να καταρρέει και να χάνουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Καταστροφές προκλήθηκαν και σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και σε εκκλησίες.

Ειδικότερα, κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στον ναό Αγίας Παρασκευής, σε τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας. Η καμάρα προς τα μπαράκια υπέστη και αυτή ζημιές όπως και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι  εμφανίζονται καθησυχαστικοί ωστόσο ζητούν από τους κατοίκους να είναι σε εγρήγορση καθώς αναμένονται μεγάλοι μετασεισμοί.

Ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης. «Προσοχή, δεν πλησιάζουμε και δεν κατοικούμε κτίρια που έχουν ζημιές» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας εξηγώντας πως ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου… Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή».

Τόσκας: Απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Κω

«Απόλυτα διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Τόσκας, ο οποίος μετέβη στο νησί λίγες ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών, που σημειώθηκε στις 01:32, επισήμανε ότι ήδη «η ζωή και η κανονικότητα στο νησί αποκαθίστανται πλήρως».

«Κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή κάποιες ζημιές που έχουν γίνει. Η ευθύνη μας είναι η αποτίμηση των ζημιών και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αποκαθίσταται ήδη η κανονικότητα. Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός» διαβεβαίωσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα