Φορολογική κόπωση και ισχνά ταμεία

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των εσόδων που δείχνουν ξεκάθαρα την φορολογική κόπωση των πολιτών και θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας. Ως αντίβαρο, επιχειρείται ταχύτατη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να προλάβουν τις αντιδράσεις των δανειστών.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Από τη μία τα μειωμένα έσοδα και από την άλλη η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Και στην μέση η κυβέρνηση που λαμβάνει καθημερινά μηνύματα για νέα μέτρα…

Ήδη η αξιολόγηση φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω και αυτό αν και δεν αποτελεί έκπληξη, παρόλα αυτά προκαλεί εκνευρισμό τις αγορές οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για εμπλοκή.

Καθυστερήσεις καταγράφονται στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ή στον επανϋπολογισμό των συντάξεων καθώς και των εισφορών των μη μισθωτών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του 2016.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια πανηγυρισμών καθώς η όποια ανάκαμψη οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες – κυρίως τουρισμός– κάτι που φαίνεται από τους χαμηλούς μισθούς και την σταθερά υψηλή ανεργία. Αν κάποια στιγμή οι εξωγενείς παράγοντες πάψουν να επενεργούν με την ίδια ένταση στην ελληνική οικονομία, και παλινδρομήσουν προς τα πίσω οι όποιες βελτιώσεις σε κράτος και οικονομία, τότε θα περάσουμε ξανά σε ύφεση, η οποία και περιμένει στην εξώπορτα.

Αδειάζει η κλεψύδρα

Βλέποντας το χρόνο στη κλεψύδρα να αδειάζει, η κυβέρνηση καλείται μέσα σε 3 μήνες να κάνει τη δουλειά που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε ένα χρόνο. Βρίσκεται και πάλι σε συμπληγάδες και θα ήθελε με ένα μαγικό τρόπο να παγώσει το χρόνο, όχι μόνο για να φέρει σε πέρας 95 προαπαιτούμενα. Αλλά για να πείσει ότι δέκα μήνες πριν το τέλος του προγράμματος είναι δυνατό να εκπληρωθεί έστω κάποια από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις εξόδου από το Μνημόνιο.

Εναλλακτικά ο επόμενος Ιούνιος θα είναι τρομακτικός για την κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην χώρα και το πιθανότερο είναι αυτή να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν όλα δείχνουν πως τότε θα ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα με το ΔΝΤ να δείχνει τον δρόμο.

Αν τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάποια από τα μέτρα του 2019 (συντάξεις) και του 2020 (αφορολόγητο) ενδέχεται να έρθουν νωρίτερα, ενώ τα θετικά αντίμετρα της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από 1.1.2019 θα αναβληθούν για αργότερα. Άλλωστε το ΔΝΤ ζητάει επισήμως να μετατεθούν για το 2023.

Αυτό προσπαθεί να προλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αυτό κρύβεται πίσω από την πρόσφατη δήλωση του για το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με ή χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά «είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» από αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Προετοιμασία… αποτυχίας!

Στη διάρκεια συζήτησης στο Elliot School of International Affairs με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ. είπε πως πρόσφατα υποστήριξε στο Eurogroup ότι «πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες» και, όπως ανέφερε, «δεν γέλασε κανένας γι’ αυτό», κάτι που αποτελεί μια ένδειξη πως «προχωράμε».

Επιπλέον από την Ουάσιγκτον έσπευσε να προειδοποιήσει τους δανειστές να προσέξουν με τις απαιτήσεις που βάζουν στο τραπέζι ώστε «να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα, επειδή αν ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τα οφέλη, δεν θα στηρίξει το επόμενο βήμα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ούτε λίγο ούτε πολύ προετοιμάζει το έδαφος για να διαχειριστεί την αποτυχία του προγράμματος. Αφενός με το να βγει το ΔΝΤ από το παιχνίδι και αφετέρου για να προειδοποιήσει ότι ο λαός θα ξεσηκωθεί, ο αντιευρωπαϊσμός θα ενταθεί, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συγκρατεί για πολύ καιρό ακόμη τις αντιδράσεις και η κατάσταση θα οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες ατραπούς.

Επί της ουσίας τώρα, όπως και η κυβέρνηση, έτσι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, γνωρίζει ότι στον κατάλογο με τα 95 προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν κλείσει ως τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα, μόνο 15 θεωρούνται κλεισμένα ή πολύ ώριμα για να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα οι κίτρινες κάρτες από τη πλευρά των δανειστών για καθυστερήσεις ή άστοχες κινήσεις, πέφτουν βροχή.

Αυτά όμως τα γνωρίζουν και οι αγορές με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να παραμένει σταθερό στο 5,5%, περιμένοντας από την κυβέρνηση δράση και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα