Φουλ επίθεση από τον Σαμαρά

 «Βήμα-βήμα επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει κι έτσι πλέον προχωράμε σταθερά στον απεγκλωβισμό της χώρας από την τρόικα και τα μνημόνια». Αυτό είναι το μότο των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι νιώθουν ικανοποίηση από τις εξελίξεις και πλέον θέτουν τους επόμενους στόχους. Ποιοι είναι αυτοί; Η νίκη στις ευρωεκλογές και η επίτευξη μία βιώσιμης λύσης στο χρέος.

Με όπλο τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να ανατάξει το πολιτικό κλίμα ενώ παράλληλα εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλογίζει «υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας». Ο πολιτικός σχεδιασμός έχει πάντα ορίζοντα τις ευρωεκλογές και την επίτευξη ενός διαχειρίσιμου αποτελέσματος που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει στο επόμενο βήμα που είναι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Το επόμενο βήμα θα είναι το πανηγυρικό Eurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου που θα συνιστά πολιτική στήριξη στην κυβέρνησης και την πολιτική της. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα υπάρξει και πολιτική υπόσχεση για διευθέτηση του συνολικού χρέους ενώ έχει αποφασιστεί και η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα. Μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θα κάνει το πρώτο βήμα για δανεισμό από τις αγορές ώστε να ενισχύσει το επιχείρημα ότι η τρόικα και τα μνημόνια είναι παρελθόν και ότι η χώρα βασίζεται πια στις δικές της δυνάμεις.

Φυσικά θα ενταθεί και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με επιχείρημα ότι «για δικούς του μικροπολιτικούς σκοπούς υποτιμά τις επιτυχίες της χώρας». Θα συνοδευθεί από το ότι τυχόν επικράτησή του στις ευρωεκλογές θα βάλλει την χώρα στην περιπέτεια μίας ρήξης με τους εταίρους με άγνωστη έκβαση.

Αποτίμηση

Δεν σημαίνει βέβαια ότι τα πράγματα είναι ρόδινα για την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η ομοβροντία των κυβερνητικών στελεχών που προβάλλουν τα θετικά της συμφωνίας με την Τρόικα και επαναλαμβάνουν στερεότυπα ότι «η τρόικα υποχώρησε σε όλες τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης». Ωστόσο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μοιράζει το 70% του πλεονάσματος κατά το δοκούν όπως είχε πει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός αλλά 500 εκατομμύρια ενώ τα υπόλοιπα συναποφασίστηκαν στην καλύτερη περίπτωση με τον κ. Τόμσεν. Τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να αναφερθούν στο τί έγινε τελικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως με το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Ακόμη και στο εργασιακό προβάλλουν σαν επιτυχία ότι ενώ άνοιξε από την τρόικα και θα υπάρξουν αλλαγές -πχ οι τριετίες καταργούνται σαν μέτρο για όλους τους εργαζομένους και θα δίνονται επιλεκτικά- το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων παραπέμπεται για το μέλλον.

Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει για το εάν η συμφωνία θα έλθει στην βουλή σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο ή με περισσότερα. Εάν το φέρει με περισσότερα κινδυνεύει οι βουλευτές να καταψηφίσουν επιμέρους ρυθμίσεις. Τελικά η εντύπωση που θα επικρατήσει στην κοινωνία για το εάν η συμφωνία είναι ένας «θρίαμβος της κυβέρνησης» ή μία ακόμη υποχώρηση στα κελεύσματα των δανειστών θα κριθεί από την μάχη της επικοινωνίας που θα είναι σκληρή το προσεχές διάστημα.

Στις Βρυξέλλες

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου και έδρα της Ε.Ε. πρόκειται να βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συμμετάσχει, μαζί τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, στο πλαίσιο -πάντα- της ελληνικής Προεδρίας. Η Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο πριν τα αντίστοιχα Συμβούλια Κορυφής και είναι μια δημόσια συζήτηση όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εργαζομένους και τους εργοδότες, για την από κοινού αξιολόγηση και προσανατολισμό των πολιτικών της Στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020».

Το θέμα της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής είναι: «Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη: εστίαση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αξιοποίηση διδαγμάτων και μελλοντικοί προσανατολισμοί», ενώ σε αυτή θα συμμετάσχουν, επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο επίτροπος της ΕΕ για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη, Λάζλο Άντορ, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Απασχόλησης των δύο επόμενων Προεδριών (Ιταλία και Λετονία), καθώς και οι πρόεδροι/ γενικοί γραμματείς των κυριότερων οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα