«Φρένο» στις απεργίες με… νόμο

Τα πάνω κάτω φέρνει η κυβέρνηση με τις αλλαγές που προωθεί αναφορικά με τον τρόπο που θα λαμβάνονται  πλέον οι αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η απεργία των συνδικαλιστών της ΔΕΗ φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία

Ο νέος συνδικαλιστικός  νόμος έρχεται στα τέλη του 2014 και μεταξύ αυτών θα  απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου, προβλέπεται νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων ενώ επιστρέφει το λοκάουτ (ανταπεργία)

Φυσικά το θέμα αυτό μαζί με τις διατάξεις που θα αφορούν τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, την επαναφορά του λοκ-άουτ και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών αναμένεται εξάλλου να αποτελέσει αντκίμενο των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο της Τρόικας που θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου έως το τέλος του έτους αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αν και ήδη στα σχέδια αυτά έχει εκφράσει τη διαφωνία του το ΠΑΣΟΚ.

 Οι τέσσερις βασικές αλλαγές

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» είναι οι εξής:

1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις

Με την διάταξη που προωθείται μια απεργία για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου

2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ)

Πρόκειται για επαναφορά διάταξης του 1976, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης

 3. Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων

Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων

 

4. Αλλαγή στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειώνΤο καθεστώς θα αυστηροποιηθεί σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως διαφοροποιεί την θέση του και σε ανακοίνωσή του τονίζει σχετικά: «Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε προθέσεις για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που αφορούν τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. (Ν.1264/82)
Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με αυτές τις «προτάσεις» και ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους.
Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων.
Και τέλος, δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων, την ώρα που ο κοινωνικός διάλογος και η επανένωση του έθνους είναι όσο ποτέ αναγκαίοι όροι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε. »

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα