Φταίει κι o… Χατζηπετρής

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

 

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια», λέει ο λαός μας, και αυτό ταιριάζει γάντι στη νέα ενδοκυβερνητική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την άρνηση της τρόικας να έρθει στην Αθήνα και να συνεχίσει την αξιολόγηση. Και βέβαια, όσο καθυστερεί η έλευση των τροϊκανών, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν τα ορόσημα του Δεκεμβρίου και φυσικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για απεγκλωβισμό από τα μνημόνια να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Η εμπλοκή της αξιολόγησης απέδειξε και το ψυχολογικό χάσμα των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ένα χάσμα σε όλα τα επίπεδα, καθώς την ώρα που το Μαξίμου άδειαζε τον Χαρδούβελη, η Χαριλάου Τρικούπη τον στήριζε.

Οι ανεπίσημες αλληλοκατηγορίες των τελευταίων ημερών έγιναν επίσημες, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη, και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη, να πρωταγωνιστούν στο πρώτο σοβαρό, δημόσιο, επεισόδιο ενός σίριαλ που κανείς δεν ξέρει εάν οι τίτλοι τέλους θα σημάνουν και το τέλος της συγκυβέρνησης. Κατά τον Άδ. Γεωργιάδη, «το ΠΑΣΟΚ φταίει που μπλόκαρε η αξιολόγηση», ενώ, όπως πρόσθεσε, «ο κ. Βρούτσης έχει παρουσιάσει συνολικό νόμο για το συνδικαλιστικό και το ΠΑΣΟΚ τον απέρριψε, που έδινε λύση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το λοκ άουτ και το νέο μισθολόγιο».

Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος με δήλωσή του αναρωτήθηκε «αν ο κ. Γεωργιάδης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ή της τρόικας», ζητώντας μάλιστα «να τον μαζέψει κάποιος από το κόμμα του γιατί υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Όμως ο καβγάς δεν σταμάτησε εκεί. O Γεωργιάδης ανταπάντησε λέγοντας ότι «είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και όχι του ΠΑΣΟΚ» και συστήνοντας στον Καρύδη «αν θέλει να μαζέψει κάποιον, να μαζέψει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σε κάθε νομοσχέδιο οι μισοί δεν ψηφίζουν».

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα ανοίξει το ασφαλιστικό και δεν θα πάρει πίσω τις εκατό δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα. Γίνεται μια διαπραγμάτευση αλλά δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια για να έρθει η τρόικα. Οι δανειστές δεν έχουν πάντα δίκιο. Έχουν πέσει έξω πολλές φορές σε δημοσιονομικά στοιχεία», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Κωνσταντινόπουλου για να καταλήξει με νόημα ότι σε τυχόν αδιέξοδο με την τρόικα «οι εκλογές δεν είναι λύση, αλλά δεν το αποφασίζω εγώ».

Κι ενώ τα πνεύματα είναι οξυμένα ο Ανδρέας Παπαμιμίκος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. «δεν είναι ώρα να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο, σε καμία περίπτωση. Αυτό, όμως, που είναι αναγκαίο τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε και απέναντι στους εταίρους μας», τόνισε. Για να προσθέσει: « Δεν εξυπηρετεί κανέναν αυτή τη στιγμή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να συναγωνίζονται ποιος είναι καλύτερος».

 

Διαφωνίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο κόμματα έχουν σημαντικές διαφωνίες και όλο το προηγούμενο διάστημα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθούν να λειάνουν τις διαφορές τους με προφανή στόχο να κρατήσουν αρραγές το ενδοκυβερνητικό μέτωπο και να αποφευχθούν οι δημόσιοι καβγάδες, όπως έχει γίνει πολλάκις τα δύο τελευταία χρόνια.

Έτσι, στη σύσκεψη της Τρίτης ο Βενιζέλος προσήλθε με τη θέση ότι οι «κόκκινες γραμμές» θα τηρηθούν, κυρίως για ασφαλιστικό και τμήμα του εργασιακού.  Από το Μαξίμου, πάλι, μιλούν για πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, προκειμένου, όπως λένε, «να αποδειχθεί εάν οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μας».

Κι ενώ τα δύο επιτελεία εμφανίζονται καθησυχαστικά για να συγκρατήσουν, σε αυτή τη φάση, τους βουλευτές τους, ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε από τις Βρυξέλλες μία δυνατή γεύση τού πώς θα χειρισθεί η συγκυβέρνηση τυχόν αποτυχία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εμπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς να τον κατονομάσει. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν δυσκολίες, ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σκληρή», παραδέχθηκε την ώρα που είχε γίνει γνωστό το τελεσίγραφο της τρόικας.

Η είδηση, ωστόσο, ήταν στη θέση που παρουσίασε ότι αυτή η δυσκολία οφείλεται και «στη στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση καθώς σε αντίθετη περίπτωση η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματά της πιο προσιτά και απτά». Για να καταλήξει: Χρειάζεται να καταλάβουν οι Έλληνες πως χωρίς εσωτερικό μέτωπο, χωρίς μία αλληλοκατανόηση και μία συστράτευση, δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους εθνικούς στόχους».

 

Η Νέα Δημοκρατία

Φυσικά, το φορτισμένο κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων παραμένει στο κόκκινο, την ώρα που αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα γιατί, όπως λένε, θέλουν να καταθέσουν τις ενστάσεις τους και τα παράπονά τους. Παράπονα γιατί δεν υπάρχει, σύμφωνα με τους ίδιους, επαρκής ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου και ιδιαιτέρως του Γκίκα Χαρδούβελη.

Μάλιστα, για τον υπουργό Οικονομικών δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν επιμόνως την αποπομπή του από την κυβέρνηση. Επιπλέον, κάποιοι εκτιμούν ότι ο Χαρδούβελης ευθύνεται και για την κακή πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε εμμέσως, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, που δήλωσε πως «προέχει η διαπραγμάτευση».

Εκτός από βουλευτές, υπάρχουν και άλλοι στο εσωτερικό της Ν.Δ., που ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά να αποδώσει ευθύνες και να κόψει όσα κεφάλια εκθέτουν τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Η πρόσφατη περικοπή αρμοδιοτήτων του Γκίκα Χαρδούβελη και η ανάληψή τους από τον Γιώργο Μαυραγάννη, αλλά και η υποστήριξη του μέτρου των 100 δόσεων από ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο της Ν.Δ., τον Χρήστο Σταϊκούρα, κατεύνασε λίγο τα πνεύματα, αλλά δεν υπήρξε αρκετή για μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. που επιμένουν να ζητούν τη σύγκληση της ΚΟ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα