Φτου κι απ’ την αρχή με τις τηλεοπτικές άδειες;

Πολλοί είναι εκείνοι –και όχι μόνο οι καναλάρχες– που θεωρούν ότι ο διαγωνισμός βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων και θα καταπέσει στο ΣτΕ

Οι φάκελοι όλων των υποψηφίων τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας ανοίχθηκαν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες από το ΕΣΡ, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν τελικά ολοκληρωθεί και η δεύτερη προσπάθεια αδειοδότησης, καθώς τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί (Alpha, ΣΚΑΪ, Star, ΑΝΤ1) και η ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η τύχη των προσφυγών, αλλά και του διαγωνισμού θα κριθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 2 Μαρτίου. Κι όπως λένε οι συνταγματολόγοι, όλα είναι πιθανά. Μάλιστα, από τους βήματος της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αλλαγές στον νόμο Παππά, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε πει στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ότι και ο νέος νόμος βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, που θα καταπέσουν στο ΣτΕ. Ο Νίκος Παππάς επέμεινε, ο νόμος ψηφίστηκε, η κατάθεση των 6 υποψηφιοτήτων συνέπεσε με την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος εδώ και δέκα ημέρες έχει κάνει σημαία πως η αγορά δεν σηκώνει άλλα κανάλια και ότι δικαιώθηκε ο υπουργός.

Οι προσφυγές που θα συζητηθούν στην ολομέλεια είναι δύο. Η πρώτη αφορά τον αριθμό των αδειών. Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών υποστηρίζουν πως οι επτά άδειες ήταν λίγες. Η δεύτερη προσφυγή αφορά το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ, με το επιχείρημα πως ήταν ιδιαιτέρως υψηλό για το διάστημα των δέκα ετών που θα διαρκούν οι άδειες. Στις προσφυγές τους τα κανάλια, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα του νομικού πλαισίου αλλά και αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερική αγοράς.

Στην εκδίκαση για πρώτη φορά θα παραστούν και δικηγόροι του ΕΣΡ, αλλά και ο νομικός σύμβουλος του κράτους. Με την προηγούμενη σύνθεση στο ΕΣΡ, η εκπροσώπησή του είχε ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τώρα όμως η Αρχή είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί κι εκείνη τις αποφάσεις της επί της διαδικασίας αδειοδότησης.

 Περιμένουν και στο Mega

Πάντως, ο εκ των βασικών μετόχων του Mega, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, φαίνεται ότι έχει πειστεί πως ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί από το ΣτΕ. Αυτό εξάλλου είπε και προς τους εργαζόμενους του Μεγάλου Καναλιού, με τους οποίους συναντήθηκε προ ολίγων 24ωρων. Σε αυτή την συνάντηση κατηγόρησε την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τη στάση  των τραπεζών.  Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε προς τους εργαζόμενους πως θα συμβάλει στη λειτουργία του καναλιού έως τον Μάιο.

Η δήλωση, λοιπόν, του δεύτερου τη τάξει μεγαλομετόχου της Τηλέτυπος Α.Ε. (ιδιοκτήτρια εταιρεία του Mega) προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς με βάση τον νόμο το ΕΣΡ πρέπει να κατεβάσει τους διακόπτες του Μεγάλου Καναλιού στο τέλος Φεβρουαρίου. Προφανώς, είτε δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το ΕΣΡ για τους έξι που υπέβαλαν αίτηση, είτε το ΕΣΡ θα δώσει άτυπη παράταση στη λειτουργία αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ. Ή απλά ο κ. Μαρινάκης θεωρεί ότι μέχρι τον Μάιο που είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ανακηρυχθούν οι υπερθεματιστές, το ΕΣΡ δεν θα τολμήσει να κλείσει κάποιο κανάλι. Διότι εκτός του Μεγάλου Καναλιού, το ΕΣΡ, με βάση τον νόμο πρέπει να βάλει λουκέτο και στο ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη, που κι αυτό δεν μπήκε καν στον κόπο να υποβάλει άδεια.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τελικά ο Τηλέτυπος θα εισέλθει στον διαγωνισμό με άλλη εταιρεία για να διεκδικήσει την 7η άδεια για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος. Εξάλλου, αυτό υπονόησε και ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων είπε πως «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τον κ. Βαρδινογιάννη».

Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν και δεύτερη συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο του καναλιού, τον κ. Βαρδινογιάννη, ενώ αναζητείται επαφή και με την κυπριακή off shore εταιρεία, στην οποία ο Ιβάν Σαββίδης έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του, τις οποίες είχε αγοράσει από τον Φώτη Μπόμπολα. Το πρόβλημα βέβαια έγκειται και στο μέλλον των 420 εργαζομένων, οι οποίοι είναι στην κυριολεξία στον αέρα. Από τη μία, τους οφείλονται δεδουλευμένα 16 μηνών, ενώ όπως έχει τονίσει και η ΕΣΗΕΑ, σε περίπτωση που οι προσπάθειες για τη διάσωση του καναλιού δεν καρποφορήσουν, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα καταβληθούν στους εργαζόμενους στο ακέραιο τα δεδουλευμένα τους αλλά και οι αποζημιώσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απευθύνθηκαν στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αυτή σήκωσε τα χέρια, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αρνούμενη να περάσει κάποια νομοθετική τροπολογία, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από τα διαφημιστικά έσοδα του καναλιού, τα οποία στο διάστημα που μεταδίδει μόνο παλιές σειρές και ταινίες έχουν φθάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σενάριο σωτηρίας

Το τελευταίο διάστημα διακινείται ένα σενάριο σωτηρίας του Μεγάλου Καναλιού με ροζ απόχρωση, καθώς συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πείσουν τους απελπισμένους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. Αυτές είναι:

Να πειστούν οι μέτοχοι και ο έλεγχος του καναλιού να περάσει σε νέα εταιρεία. Στην εταιρεία αυτή θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι συμβάλλοντας με τα δεδουλευμένα (που τους οφείλονται), ένα μικρό ποσό συμμετοχής και με δωρεάν εργασία για ένα χρονικό διάστημα. Το management του καναλιού θα αναλάβει η «Εφημερίδα των Συντακτών» (που έχει το Know How για τη συνεταιριστική μορφή) στο κτήριο της οποίας θα εγκατασταθεί και θα λειτουργεί, σε δύο διαθέσιμους ορόφους, το Mega με τη νέα μορφή του. Και όπως γίνεται αντιληπτό, εάν το σενάριο αυτό υλοποιηθεί (πράγμα απίθανο με τα σημερινά δεδομένα), τότε η αντικειμενικότητα του νέου Mega θα είναι ένα κράμα «Αυγής» – «Εφημερίδας Συντακτών» – «Νέας Σελίδας» και «Documento».

Φυσικά, οι διακινητές του συγκεκριμένου σεναρίου υποστηρίζουν ότι ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση θα προσφέρει την αρωγή της για να αναπτυχθεί σε νέες βάσεις το κανάλι. Και φυσικά θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τη διευθέτηση των μέχρι τώρα χρεών του καναλιού, χωρίς να τα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι και η νέα εταιρεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα