Φωτεινή Κωνσταντοπούλου: «Τα βιβλία γέφυρα μεταξύ των παιδιών και εκείνων που έχουν ανάγκη»

Είναι νέα, όμορφη και αστυνομικός. Μα πάνω απ’ όλα είναι η ευαισθησία και η αγάπη της για τα παιδιά που την οδήγησαν στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Από κοντά και ο σεβασμός για τους πρόσφυγες, που μετά την κόλαση του πολέμου αναζητούν ασφαλές καταφύγιο γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε μια πολύ σημαντική διάκριση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για την προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία για τα παιδιά προσφύγων. 1Όλα αυτά δεν γινόταν να περάσουν απαρατήρητα από την «A» και ζητήσαμε από τη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου τα γιατί και τα πώς αυτής εδώ της αξιοθαύμαστης διαδρομής που χάραξε και επιμένει να διατρέχει.

 

 

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Πώς προέκυψε η συγγραφική ενασχόλησή σας με το βιβλίο για παιδιά;

«Χωρίς σκέψεις ιδιαίτερες. Άφησα το χέρι μου να κυλήσει μόνο του σε σκέψεις αθωότητας και ανεμελιάς. Σε ηλικίες και γεγονότα που μου άρεσε πολύ να θυμάμαι. Ηλικίες που είχαν χαρά, ξεγνοιασιά, μυρωδιές, χρώματα, όνειρα. Μου αρέσει να συνδυάζω το παρόν μου με την παιδικότητα εκείνη. Ίσως αυτή να είναι η συνταγή».

Tirokofteros cover

Για να ασχοληθεί κάποιος με τα παιδιά, μέσω οποιασδήποτε μορφής τέχνης, θεωρείτε πως πρέπει να γνωρίζει την ψυχοσύνθεσή τους μέσα από επιστημονικούς φορείς;

«Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Όταν έχεις κάνει παιδί, αρκεί να θυμηθείς και να επαναφέρεις στιγμές τού “τότε”. Τα παιδικά βιβλία γυρίζουν όλα γύρω από ένα δίδαγμα, το οποίο περιβάλλεται από μια ιστορία φανταστική, παραμυθένια. Αρκεί λοιπόν να βρεις το  δίδαγμα και το φανταστικό περιβάλλον του. Ωστόσο, εάν κάποια βιβλία αγγίζουν θέματα τα οποία άπτονται επιστημονικών στοιχείων ή ανάλυσης και θα πρέπει να ενταχθούν σε μια ιστορία, τότε, ναι, μιας μορφής συνεργασία με επιστημονικούς φορείς θα ήταν απαραίτητη για την καθοδήγηση και επιπλέον πληροφορίες».

20160423-IMG_8313

Ήδη ο «Τυροκοφτερός» είναι το τρίτο σας βιβλίο. Ποιο το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε αυτήν τη φορά στα παιδιά;

«Ο “Τυροκοφτερός” είναι το πρώτο βιβλίο από μια σειρά που θα λέγεται “Περιπέτειες που τα σπάνε”. Η σκέψη μου ήταν να φέρω τα παιδιά σε επαφή τόσο με τη διαδικασία παραγωγής κάποιων τροφίμων, αλλά παράλληλα να τους μεταφέρω στοιχεία για τη διατροφική αξία τους χωρίς να είναι μια βαρετή παράθεση από συμβουλές.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουν αυτό που βλέπουν στα ράφια των super markets, πώς παράγεται  και τελικά φτάνει στο πιάτο και το στομάχι μας.

»Ο “Τυροκοφτερός” λοιπόν είναι ένα μικρό κομμάτι τυρί, το οποίο χρησιμοποιώντας σύγχρονο και γρήγορο λόγο μάς συστήνεται, μας γνωρίζει τους κολλητούς του, τη ζωή του, κοντινούς αλλά και μακρινούς συγγενείς του, και στο τέλος μάς βάζει στην κουζίνα με τέσσερις απλές συνταγές για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική αυτή η περιπέτεια, ενώ τα παιδιά θα περάσουν ευχάριστα την ώρα τους με ασκήσεις κατανόησης και παιχνίδια. 

»Πέραν όμως αυτού “Ο Τυροκοφτερός” αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ανθρωπιστικής δράσης “Μικροί μάγειρες + συνταγές αγάπης” που πρόκειται να λάβει χώρα στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας για το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017, ενισχύοντας το έργο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Μπορούμε”, στo πλαίσιο του προγράμματος “Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων”.

»Η εφαρμογή του προγράμματος συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει πολύτιμη επισιτιστική στήριξη σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

»Στόχος μου είναι τα βιβλία μου να αποτελούν μια γέφυρα μεταξύ των παιδιών που είναι η αστείρευτη πηγή αγάπης και ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη στήριξή μας, αναδεικνύοντας την πολλαπλή σημασία που μπορεί να έχει το βιβλίο στη ζωή ενός παιδιού, αλλά και γενικότερα».

20160423-IMG_8199

Ποια είναι τα προηγούμενα βιβλία σας και ποιο το μήνυμά τους;

«Το πρώτο μου βιβλίο είχε τίτλο “Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες” και αναδείκνυε την αξία της παιδικής ανάμνησης, καθώς ήταν βιβλίο για εφήβους, αλλά και τους δεσμούς της οικογένειας μέσα από ένα ταξίδι, και το δεύτερο είχε τίτλο “Μια Ζαχαρένια Συνταγή”, το οποίο είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και σκοπός του ήταν να καλλιεργήσει την αγάπη και την αλληλεγγύη, ενώ όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του διατέθηκαν για τη στήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων σε όλο τον κόσμο».

20160423-IMG_8140

Μιλήστε μας για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την τιμητική διάκριση που σας απονεμήθηκε. Πώς προέκυψε;

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο του, μπορεί να βρει προστασία και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον.

»Η επιτυχία του βιβλίου “Μια Ζαχαρένια Συνταγή” αλλά και η διάδοση του μηνύματος και του έργου της ήταν η αφορμή για να μου απονεμηθεί ο τίτλος τής UNHCR High Profile Supporter (Υψηλού προφίλ υποστηρίκτρια της Ύπατης Αρμοστείας). Είναι ένας τιμητικός τίτλος που απονέμεται σε προσωπικότητες από όλον τον κόσμο που με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο συμβάλλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.

»Αξίζει να αναφέρουμε ότι για όλο το καλοκαίρι θα τρέχει η καμπάνια “Είσαι μαζί με τους πρόσφυγες;” – Πρόκειται για μία έκκληση-ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις: ότι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και να μοιραστούν την ευθύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου. Άνθρωποι που πρέπει να ζουν με ασφάλεια και δικαιώματα.

»Περισσότερες πληροφορίες  υπάρχουν στην ειδική φόρμα της σελίδας της Ύπατης Αρμοστείας www.unhcr.org/refugeeday/el/έκκληση».

Θα περίμενε κάποιος από έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας να ασχοληθεί συγγραφικά μάλλον με αστυνομικά βιβλία. Το έχετε κατά νου για αργότερα, ή τα παιδιά είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας;

«Προς το παρόν δεν γυρίζει κάποιου τέτοιου είδους σκέψη στο μυαλό μου. Το μέλλον δεν ξέρω τι επιφυλάσσει».

(ΦΩΤΟ: Άννα Παντελιά)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα