Φωτεινό και πολύχρωμο project από χέρια παιδικά

Την έκθεση με τίτλο «Ανακαλύπτω, Φαντάζομαι, Δημιουργώ, “Τα Μυστικά Τοπία”» εγκαινίασε στις 28 Μαΐου η KoukouVayia σε συνεργασία με τον παιδικό σταθμό «Αγκάλη».

Της Καίτης Νικολοπούλου

Στον χώρο της Owl Art Space εκτέθηκαν έργα παιδιών που συμμετείχαν στην έκθεση και τα οποία είναι το αποτέλεσμα των συνεχόμενων εκπαιδευτικών project, που αναφέρονταν στον τόπο-τοπίο και στο αλφάβητο-Λόγο. Μετά τον δημιουργικό διάλογο που ανέπτυξαν τα παιδιά με τα έργα των εικαστικών των επιμέρους θεματικών (Block, Τόποι Block Spots, Μέτρο-Λόγος) της εικαστικής τριλογίας Μετρολόγος, το αποτέλεσμα αποκαλύπτεται φωτεινό και πολύχρωμο.

Τα παιδιά εργάστηκαν ανακαλύπτοντας νέους δρόμους και τεχνικές, προσεγγίζοντας με τα έργα τους στο περί μέτρο-λόγου ερώτημα και απαντώντας με το μέτρο, τον Λόγο με την εικόνα όλη, της Αγάπης.

Μας αποκάλυψαν μέσα από τη χαρά που μας προσέφεραν το μέτρο… Ά-μετρο της Αγάπης, το μέτρο που προεκτείνει τη φαντασία που δημιουργεί έναν καινούργιο κόσμο. Τα παιδιά εργάστηκαν στις θεματικές:

1) Ένα Δέντρο με κλαδιά – γέφυρες στον ουρανό,

2) Τα πουλιά και το ταξίδι – οι Άνθρωποι πουλιά,

3) Το Σώμα που Κατοικώ,

4) Το αλφάβητο – τοπίο (συλλογικό έργο).

Ουσιαστικά και συμβολικά, το κλείσιμο και η απάντηση στο ερώτημα του Μέτρου και Λόγου δόθηκε από τα παιδιά με τον απόλυτο τρόπο και σχήμα της σχέσης Αγάπης – Δημιουργίας.

Η Owl Art Space και οι καλλιτέχνες που μετείχαν και άνοιξαν διάλογο, τόσο με το χθες και το σήμερα όσο και με το αύριο, αποφάσισαν αναστοχαστικά τη συνέχεια των δράσεών τους ως πρόκληση και κοινωνικό ζητούμενο.

Ο «Μετρολόγος»

Σημειώνεται ότι στις 10 Ιουνίου έγινε η έναρξη ως ανοιχτή διαδικασία (του τέλους που είναι και η αρχή…) του τρίτου μέρους της εικαστικής τριλογίας «Μετρολόγος». Ο «Μετρολόγος» αναφέρεται θεματικά και συμβολικά στο μετρολογικό ανάγλυφο της Σαλαμίνας, το οποίο δομεί συνθετικά, καθορίζει και διαπερνά συνολικά την έκθεση ως ζητούμενο.

Με τον «Μετρολόγο» κλείνει το τρίτο μέρος μιας εικαστικής τριλογίας που ξεκίνησε με την παρουσίαση της έκθεσης, Block σε Άσπρο – Μαύρο και, στη συνέχειά της, στη δεύτερη έκθεση, μετατοπίστηκε σε σημειωτικές απο-τυπώσεις έργων ως τοπολογίες, Τόποι Block – Spots.

Στο τρίτο μέρος της, η θεματική τριλογία «Μετρολόγος» θα ξεκινήσει καταρχήν με μια αναστροφή, τα εγκαίνια μεταφέρονται στο τέλος …(μιας αρχής…), αναφορικά με τον χρόνο και με την έννοια του «Μέτρου», αποκαλύπτοντας τη σχέση με τον χώρο και τον τόπο μεταβαίνοντας ως χρόνος σε μία διαδικασία εν εξελίξει…

Με τη λογική ενός διαδραστικού εγχειρήματος, εικαστικού διαλόγου που η πρώτη κίνηση, το καταρχήν, είναι η τοποθέτηση νέων έργων όλων των συμμετεχόντων των δυο προηγούμενων εκθέσεων και ταυτόχρονα νέων καλλιτεχνών, και συνεχίζεται συμπληρώνοντας – προσθέτοντας δράσεις και έργα, εικαστικές και ερευνητικές ματιές, με τη λογική της ανάπτυξης και εξέλιξης πάνω στο ίδιο κεντρικό ερώτημα του Μέτρου και του Λόγου.

Η έκθεση «χτίζεται», οικοδομείται και αλλάζει, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου από την έναρξη της εν λόγω διαδικασίας στις 10 Ιουνίου μέχρι και την ημέρα των εγκαινίων «εν καιρώ», ταυτόχρονα τη κάθε στιγμή της, υπάρχει και έχει την εικόνα ενός ολοκληρωμένου project ενός έργου που μεταλλάσσεται…

Έχοντας κοινή αναφορά στο «Μετρολόγο», οι εικαστικοί του project των δυο προηγούμενων εκθέσεων, ορίζουν την επιφάνεια και τη βάση πάνω στην οποία αναστοχάζονται το Μέτρο και τον Λόγο, δομώντας ή αποδομώντας, υπερβαίνοντας ή όχι τα όρια της γεωμέτρησης και του πραγματικού, για να ξαναβρεθούν στο «Μέτρο» ως ερώτημα, μέσω του διαλόγου και των διαφορετικών οπτικών και θέσεων.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έναρξη του τρίτου μέρους «Μετρολόγος» είναι οι: Georges Brehier, Κορνήλιος Γραμμένος, Γεωργία Δαμοπούλου, Λουκάς Ζιάρας, Σοφία Κυριακού, Αιμιλία Μπαντούνα, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Ηλίας Πούλος, Μαρούσα Παραβάλου, Νίκος Σεπετζόγλου, Άγγελος Σκούρτης, Ελένη Φουντουλάκη, Κώστας Χριστόπουλος.

Ως ανοιχτή φόρμα στο τρίτο μέρος, ΜΕΤΡΟΛΟΓΟΣ, θα υπάρξουν συλλογικές συνθέσεις καλλιτεχνών και παράλληλα σεμινάρια με ομιλίες – συζητήσεις για το Μέτρο, τον Λόγο και την Τέχνη.

 

# Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-20:00, και Σάββατο – Κυριακή 13:00-18:00

# Διάρκεια λειτουργίας: Διάδραση από το τέλος στην αρχή και όπου φτάσει…

# Χώρος λειτουργίας: Θέσπιδος 10, Ακρόπολη, Αθήνα

# Επιμέλεια – οργάνωση: Αλεξάνδρα Νασιούλα, Σοφία Κυριακού

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα