Φωτογραφίες μας από το ίντερνετ «ψαρεύει» η NSA

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ «1984» γράφτηκε το 1948 (σ.σ. από αναριθμητισμό του έτους συγγραφής προέρχεται ο τίτλος του έργου), ωστόσο εν έτη 2014 μοιάζει πιο επίκαιρό από όσο ποτέ άλλοτε, καθώς ο «Μεγάλος Αδελφός» φαίνεται ότι παρακολουθεί τα πάντα! Στην προκειμένη περίπτωση τον ρόλο του μυθιστορηματικού big brother ενσαρκώνει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), η οποία σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης συλλέγει αμέτρητες φωτογραφίες και εικόνες ανθρώπων, τις οποίες εντοπίζει μέσω των προγραμμάτων παρακολούθησής της σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη χρήση τους σε εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπων.

Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας επικαλείται μυστικά έγγραφα της ίδιας της υπηρεσίας, από τα οποία προκύπτει ότι την τελευταία τετραετία η NSA «αυγατίζει» τη βάση δεδομένων της αλιεύει μέσω νέων λογισμικών αναγνώρισης προσώπου εικόνες που επισυνάπτονται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία (emails), γραπτά μηνύματα, αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, συνομιλίες μέσω βίντεο και άλλες επικοινωνίες. Οι New York Times έφεραν στο φως έγγραφα του 2011, που ήρθαν στην κατοχή του Έντουαρντ Σνόουντεν, στα οποία αναφέρεται ότι η NSA παρακολουθεί εκατομμύρια εικόνες την ημέρα, περιλαμβανομένων περίπου 55.000 φωτογραφιών για αναγνώριση προσώπου, που αποτελεί ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο υλικό.

Η πρακτική δεν ξενίζει καθώς κρατικές και τοπικές αρχές στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα βάσεων δεδομένων απεικόνισης προσώπων για τον εντοπισμό υπόπτων, όπως τα διπλώματα οδήγησης και το Facebook.
Το FBI, εξάλλου, αναπτύσσει –σύμφωνα με τους New York Times– αυτό που αποκαλεί «νέα γενιά ταυτοποίησης» για να συνδυάσει το αυτοματοποιημένο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων με φωτογραφίες προσώπων και άλλα βιομετρικά δεδομένα. Όπως, τέλος, αναφέρουν ειδικοί, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαθέτει τη μεγαλύτερη data base με εικόνες προσώπων από όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς αποθηκεύει εκατοντάδες εκατομμύρια φωτογραφίες Αμερικανών κατόχων διαβατηρίων καθώς και ατόμων που αιτούνται βίζα από άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των New York Times, οι αξιωματούχοι της NSA πιστεύουν ότι η τεχνολογική πρόοδος θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία εντοπίζει στόχους παρακολούθησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα