Φόβοι για προβοκάτσια της ΜΙΤ στη Θράκη

Προβοκάτσια στην περιοχή της Θράκης, που θα επανακαθορίσει τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, φοβούνται ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα να συμπίπτει με τον εορτασμό για την Ανάσταση του Κυρίου, κάτι που εντείνει την ανησυχία στην Κατεχάκη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η ανεπιτυχής –ευτυχώς– απόπειρα πολιτικής χειραγώγησης της πυρκαγιάς στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο και ο εντοπισμός μετά από μερικές ημέρες παράνομου οπλισμού, κρυμμένου στο τζαμί του χωριού Ηλιόπετρα στην Ξάνθη, είναι δύο γεγονότα που προκαλούν εύλογο προβληματισμό σε Αστυνομία και ΕΥΠ. Για τον λόγο αυτό έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο που προβλέπει ισχυρή παρουσία αστυνομικών (ένστολων και με πολιτική περιβολή) στους χώρους που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν την Κυριακή 16 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, σε καθεστώς επιτήρησης από κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται όλοι οι επίσημοι και ανεπίσημοι χώροι θρησκευτικής λατρείας τόσο στη Θράκη, όσο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που είναι πολύ κοντά στις ακτές της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», δύο είναι τα πιο επικίνδυνα σενάρια, για τα οποία προετοιμάζονται οι Αρχές. Το πρώτο έχει να κάνει με τυχόν εντυπωσιακή άφιξη ομάδας «Γκιουλενιστών» στην Ελλάδα –ανάλογη αυτής των 8 αξιωματικών του τουρκικού στρατού– με σκοπό να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τυχόν πράξη που θα προκαλούσε το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων της Θράκης, όπως για παράδειγμα το κάψιμο ενός Κορανίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη ένταση, η οποία –με τη «βοήθεια» ατόμων πιστά στο προξενείο της Κομοτηνής– θα μπορούσε να ξεφύγει.

Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλωστε, έχουν «καταγραφεί» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «περίεργες» αφίξεις που ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος εντείνουν την ανησυχία που υπάρχει. Είναι εύλογο πως ένα «θερμό» περιστατικό στη Θράκη, που θα εμφάνιζε τη μουσουλμανική μειονότητα ως θύμα, ευνοεί την ακραία ρητορική που έχει υιοθετήσει εδώ και μήνες ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη νέα πρακτική της ΜΙΤ, με τις μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας να προσλαμβάνουν σε ρόλο κατασκόπου συνταξιούχους δυτικοευρωπαίους και να προσεταιρίζονται «περίεργες» ΜΚΟ που δρουν κατά βάση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στο… μικροσκόπιο των Αρχών, όχι μόνο ενόψει του δημοψηφίσματος, βρίσκονται επίσης ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής και Τούρκοι επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα