Φύγε ’σύ, έλα ’σύ (στην ΕΛ.ΑΣ.)

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν, κρίθηκαν. Και όσοι δεν έφυγαν, παρέμειναν και… έγιναν! Αν η εισαγωγή μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο, δεν είναι παρά το μόνιμο ανοιξιάτικο άγχος για τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της επετηρίδας, στην Ελληνική Αστυνομία.

Από τον Αλέξανδρο Δερμέζη

Με καθυστέρηση ενός μήνα (σ.σ. συνήθως γίνονται Μάρτιο), οι κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. ολοκληρώθηκαν, με τους αξιωματικούς να κρίνονται και κατά περίσταση να απέρχονται. Ένα επαγγελματικό ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο εξωτερικό, την περασμένη Τετάρτη, είναι αλήθεια ότι άγχωσε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ήταν ψηλά στην επετηρίδα και περίμεναν την ετυμηγορία του ΚΥΣΕΑ. Άμα τη επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη άμεσα στο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ. Διά περιφοράς, ελήφθησαν οι υπογραφές και ξεκίνησε η διαδικασία για την κρίση των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. H παραίτηση μετά από δύο θητείες και ανανέωσης ακόμη ενός έτους τού μέχρι πρότινος αρχηγού του Σώματος, αντιστρατήγου ε.α. Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου, την περασμένη Τετάρτη (9/4), «διευκόλυνε» τη διαδικασία, με τον μέχρι πρότινος γενικό επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη να αναλαμβάνει τη θέση.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και παρουσία τού νυν υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ο απερχόμενος αρχηγός Ν. Παπαγιαννόπουλος έκανε ειδική αναφορά στους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστο Παπουτσή οι οποίοι είχαν την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, όταν ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε χρέη αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Για την ιστορία να πούμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δώρισε στον απερχόμενο αρχηγό μία εικόνα που αναπαριστά τους τρεις παίδες εν καμίνω, τους προστάτες της Πυροσβεστικής, αν και αυτοί που προσέχουν τις λεπτομέρειες στάθηκαν στο ύφος τού πρώην πλέον αρχηγού Ν. Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος «αναζητούσε ένα βλέμμα» αποχαιρετισμού από όσους «αποστρεφόταν» στη θητεία του, αν και «σχεδόν όλους» θυμήθηκε να αποχαιρετήσει στην αποστρατεία του.

Τα παραλειπόμενα της τελετής

Το τελετουργικό της παράδοσης-παραλαβής είχε και ενδιαφέροντα παραλειπόμενα. Για παράδειγμα, ο τεταρτοετής σπουδαστής της αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., Νικόλαος Σαμαράς, παρέδωσε στον απερχόμενο ε.α. αρχηγό Ν. Παπαγιαννόπουλο το σημαία-έμβλημα της σχολής. Στις Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρχηγός του έτους αναλαμβάνει να αποδώσει τιμές σε ξεχωριστές εκδηλώσεις, ως τιμητική διάκριση στην εξαιρετική πορεία τους στο σύνολο των σπουδαστών. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο φέρελπις αξιωματικός δεν ήταν ο αρχηγός της σειράς του. «Επελέγη ως ευπαρουσίαστος και ευθυτενής, γιατί η εξωτερική εμφάνιση του Αρχηγού Σειράς των Τεταρτοετών δεν ανταποκρινόταν στα βιομετρικά χαρακτηριστικά που θα αναδείκνυαν τη σειρά του», ανέφεραν κύκλοι της Σχολής Αξιωματικών.

Άλλο περιστατικό που προκάλεσε την απορία των παρευρισκομένων ήταν η εσπευσμένη αποχώρηση από την τελετή τού ε.α. αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιου Δημοσχάκη, έπειτα από τηλεφώνημα που έλαβε. Οι απορίες λύθηκαν όταν ο κ. Δημοσχάκης ανέβηκε στο βήμα επίσημης εκδήλωσης της Ν.Δ., σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Πρόκειται για τον πρώτο «ένστολο» (με εξαίρεση την πολιτική θέση που είχε αναλάβει ο ε.α. αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου, στη μεταβατική κυβέρνηση), ο οποίος «μεταγράφεται» στην πολιτική.

«Τα σπαθιά μας, και τα μάτια μας! Είμαστε σε πόλεμο», ήταν, τέλος, το σχόλιο του αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. προς τους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς του Σώματος, που έσπευσαν να τον συγχαρούν για τον βαθμό του. Σημειώνεται ότι οι αξιωματικοί, μετά το πέρας της εκδήλωσης, δεξιώθηκαν στην αίθουσα τελετών των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. Κατά την είσοδό τους, παρέδιδαν τα σπαθιά και τα καπέλα τους σε σπουδαστές της Σχολής, τα οποία θα παραλάμβαναν μετά το πέρας της εκδήλωσης. Το σχόλιό του, δεν πέρασε απαρατήρητο από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι έδειχναν να «έπιασαν» το νόημα!

Ποιος πάει πού

Οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. που καθορίζει την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τον νέο αρχηγό του Σώματος να έχει αναλάβει ήδη καθήκοντα, και τέσσερεις αντιστρατήγους να πλαισιώνουν το νέο σχήμα.

Ως υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Σπύρος Παπασπύρου, ενώ ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας παραμένει στη θέση του επιτελάρχη. Για τους δύο νέους αντιστράτηγους, ο μεν Ηλίας Γεωργόπουλος τοποθετήθηκε γενικός επιθεωρητής Ασφαλείας, ενώ ο Μανώλης Κατριαδάκης τέθηκε επικεφαλής επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, με α΄ βοηθό τον υποστράτηγο Ιωακείμ Τσουκνάδη. Ως α΄ βοηθός στον κλάδο Ασφαλείας τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Αλκιβιάδης Τζοίτης, στη θέση του οποίου μετακινείται από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ο ταξίαρχος Αντώνης Μπάκας, με β΄ βοηθό του κλάδου τον Γιώργο Νίτσα (σ.σ.: πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει τον τομέα του Κλάδου Ασφαλείας Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης).

Ως γενικός επιθεωρητής στον Κλάδο Τάξης τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Δημήτρης Σοφιός, με πρώτο βοηθό του τον μέχρι πρότινος «Αττικάρχη» Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα –τη θέση του οποίου καταλαμβάνει ο υποστράτηγος Γιάννης Διαμαντόπουλος– και δεύτερο βοηθό τον Δημήτρη Ζάγκα, από τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής όπου υπηρετούσε. Ο Δημήτρης Γεωργατζής παραμένει διοικητής Ασφάλειας Αττικής.

«Ευδοκίμως τερματίσας» τη σταδιοδρομία του στην ΕΛ.ΑΣ. κρίθηκε ο προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος. Ο ε.α. υποστράτηγος-αρχιμανδρίτης υπηρέτησε στην ΕΛ.ΑΣ. από το 1996 – τότε διαδέχθηκε τον νυν μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο αντικαταστάτης του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο τέως πλέον Φρούραρχος της Βουλής Παναγιώτης Αλειφέρης (το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα από την επίθεση του υιού Μπαλτάκου σε βουλευτές της Χ.Α. μέσα στη Βουλή) τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων Προσώπων και Ευπαθών Στόχων.

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα