«Χάλκινη» η Ελλάδα σε κρατικές δαπάνες

ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΟ 55% ΤΟΥ ΑΕΠ

Την τρίτη θέση της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (σ.σ. φτάνουν το 55%) καταλαμβάνει η Ελλάδα, ενισχύοντας την άποψη –όχι απαραιτήτως σωστή- πολλών ότι υπάρχει λίπος προς… απώλεια από τον δημόσιο τομέα.

Όπως αποκαλύπτει το οικονομικό πόρταλ capital.gr, το επίμαχο στοιχείο περιλαμβάνεται σε υπόμνημα της Κομισιόν που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Eurogroup και κατατέθηκε σε αυτό στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με στόχο τη βελτίωση και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι την ώρα που η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πνέει τα λοίσθια και τα κρατικά έσοδα βαίνουν μειούμενα, αυξάνεται κατά 1,5% (!) η μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου.

Για την ιστορία να πούμε ότι οι μόνες χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα σε κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι η Φινλανδία και η Γαλλία, ενώ της χώρας μας έπονται στη σχετική λίστα το Βέλγιο, η Αυστρία και Ιταλία. Ιρλανδία και Λιθουανία είναι οι δύο χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα