Χάλκινο μετάλλιο (και με την πρώτη) για τη Νομική Αθηνών

Η ΣΧΟΛΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

Σε μία περίοδο που το όνομα της Ελλάδας ακούγεται λίγο… κακόφημα (και για δημοσιονομικούς λόγους) στις «γειτονιές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ομάδα φοιτητών από τη Νομική Σχολή Αθηνών κατάφερε να τραβήξει μετ’ επαίνων πάνω της τα βλέμματα. Ο λόγος; Οι Έλληνες φοιτητές κατέκτησαν την τρίτη θέση στον κόσμο στον μεγαλύτερο διεθνή ακαδημαϊκό διαγωνισμό Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα στην πρώτη τους συμμετοχή σε αυτόν.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το νομικού ενδιαφέροντος πόρταλ lawspot.gr, αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη στις 13-15 Απριλίου 2016, ήταν η προσομοίωση διαδικασίας επί προδικαστικού ερωτήματος που απέστειλε εθνικό δικαστήριο προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπόθεση αφορούσε ένα σύνθετο και δυσχερές νομικό ζήτημα: τη συμβατότητα διάταξης επιβολής προστίμου μιας περιβαλλοντικής Οδηγίας της Ε.Ε. με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Οι διαγωνιζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ως νομικοί σύμβουλοι της θιγόμενης εταιρείας, ως εκπρόσωποι του κράτους μέλους και ως γενικοί εισαγγελείς, σχετικά με ζητήματα όπως η νομική σχέση μεταξύ του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ε.Σ.Δ.Α., η εξωσυμβατική ευθύνη κράτους μέλους για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ο περιορισμός των αναδρομικών αποτελεσμάτων μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διαγωνισμός European Law Moot Court Competition
Ο διεθνής ακαδημαϊκός διαγωνισμός European Law Moot Court Competition διεξάγεται από το 1989 υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων.
Βασίζεται σε μία προσομοίωση εικονικής δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία.
Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο λαμβάνει χώρα η γραπτή διαδικασία υποβολής δικογράφων, από την οποία οι 48 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα προκρίνονται για να διαγωνισθούν σε έναν από τους τέσσερις περιφερειακούς γύρους της προφορικής διαδικασίας. Η ομάδα που λαμβάνει την πρώτη θέση σε κάθε περιφερειακό γύρο προκρίνεται στον μεγάλο τελικό, ο οποίος διεξάγεται στην έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Η πρώτη συμμετοχή της Νομικής Σχολής Αθηνών
Ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιδιώκοντας να αναδείξει την ποιότητα σπουδών της στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε πέρυσι την απόφαση να συμμετάσχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό αυτό.
Αρχικά, η Νομική Σχολή Αθηνών προκρίθηκε στις 48 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα και συμμετείχε, έτσι, σε έναν από του τέσσερις προκριματικούς γύρους της προφορικής διαδικασίας, ο οποίος διεξήχθη στις 4-7 Φεβρουαρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Εκεί η ομάδα της Αθήνας κατέλαβε την πρωτιά επικρατώντας πανεπιστημίων όπως το Leiden της Ολλανδίας, το Columbia των ΗΠΑ, το College of Europe, το London School of Economics (LSE) και το Paris II Panthéon-Assas. Η ομάδα παρέμεινε σταθερά νικήτρια σε όλες τις αναμετρήσεις και στον τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Leiden.
Η επιτυχία αυτή είχε ως συνέπεια τη συμμετοχή στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο με κριτές δικαστές και γενικούς εισαγγελείς του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαιρετικά σχόλια…
Η ομάδα της Νομικής Αθηνών απέσπασε εξαιρετικά σχόλια για την προετοιμασία και την εμφάνισή της και κατέλαβε, τελικά, την τρίτη θέση.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Χρυσή Ραυτογιάννη και Μαρία Μουρτζάκη και τους προπτυχιακούς φοιτητές Κωνσταντίνο Μανίκα και Μαρία-Άννα Κοκκινάκη. Ως προπονητές coaches συμμετείχαν οι απόφοιτοι της Σχολής και διακριθέντες σε προηγούμενους διαγωνισμούς Δικαίου της Ε.Ε., Αλέξανδρος Πολίτης και Μαρία Καμβύση.
Τη συνολική ευθύνη της προετοιμασίας είχαν η επίκουρη καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, η επίκουρη καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά, και ο ειδικός επιστήμονας Μανώλης Περάκης. Την ομάδα στήριξε κατά την προετοιμασία της για τον μεγάλο τελικό και συνόδευσε στο Λουξεμβούργο ο ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Χριστιανός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα