Χάνουμε τη δόση, στοπ!

Αποχαιρετά την δόση που… χάνει η κυβέρνηση και μάλιστα με δική της υπαιτιότητα. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στο μίνι υπουργικό να έδωσε εντολή να κλείσουν άμεσα όλα τα προαπαιτούμενα όμως ο στόχος αποδεικνύεται δύσκολος. Σε μόλις 20 μέρες θα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν τρεις μήνες.

Υποσχέσεις επί υποσχέσεων από την κυβέρνηση για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να προλάβουν το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και να εγκριθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο που στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως ο στόχος τους είναι όμοιος με το να πετύχουν το τζακ ποτ στο τζόκερ! Σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να καταφέρουν όσα δεν έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα με κίνδυνο να χρήματα αυτά να χαθούν.

Αυτό διότι εάν τα χρήματα δεν εκταμιευθούν εντός του Οκτωβρίου, τότε θα πάψουν είναι διαθέσιμα και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα απόφαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και επικύρωση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια ώστε να την συνδέσουν με νέα προαπαιτούμενα. Για να εκταμιευθούν θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Η οποία, όμως, δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν ολοκληρωθούν το προαπαιτούμενα που αποτελούν μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε πως χωρίς τα προαπαιτούμενα –που έσπευσε να σημειώσει ότι δεν αλλάζουν– δεν θα υπάρξει εκταμίευση και διευκρίνισε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης ήταν για την 15η Σεπτεμβρίου. Σχολίασε δε ότι «εκτός από την έλλειψη ρευστότητας, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλο σοβαρό πρόβλημα από την καθυστέρηση».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα αφορούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την αγορά ενέργειας, την υπηρεσία εσόδων και τη διοίκηση των τραπεζών. Η Ελλάδα θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής και όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν διεξοδικά εκεί. Επιπλέον ανέφερε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες 15 μέρες ώστε να προετοιμάσουν την έναρξη της 2ης αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες του τι έχει να κάνει η Ελλάδα, εξήγησε ότι «δεν μιλάμε για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αλλά για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το σωστό Ταμείο που θα τις διαχειριστεί». Σημείωσε δε ότι δεν έχει διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο και τόνισε ότι «είμαστε δύο βήματα μακριά από το να αρχίσει να λειτουργεί».

Κληθείς να επεξηγήσει τα επόμενα βήματα του προγράμματος, είπε πως θα ξεκινήσει η 2η αξιολόγηση, πως αυτή έχει κυρίως διαρθρωτικό περιεχόμενο, «πρόκειται για δύσκολα πολιτικά θέματα» και πως «δεν θα τελειώσει σε μια ή δύο βδομάδες», πως «χρειάζεται επί της αρχής συμφωνία σε πολιτικές» και έχει κυρίως να κάνει με απελευθέρωση αγορών (μεταξύ των οποίων και η αγορά εργασίας).

Τέλος, επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που σύμφωνα με τις αποφάσεις της 24ης Μαΐου έπονται της αξιολόγησης, με τα κράτη μέλη να συμφωνούν σε μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και στη βάση αυτής το ΔΝΤ πηγαίνει στο διοικητικό του Συμβούλιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Το περίγραμμα της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ
Το περίγραμμα της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω άρθρου που δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο». Σε αυτό ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως «η 81η ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η ανάκαμψη όμως δεν έρχεται μόνη της. Η ανάπτυξη, όπως και η ύφεση δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι αποτελέσματα πολιτικών επιλογών».

«Η επιδίωξη μας, είναι η χώρα να βρει ξανά το βηματισμό της. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και όραμα. Ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις. Έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από την επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια αναβαθμισμένης σημασίας περιοχή» τονίζει ο πρωθυπουργός.
Όπως γίνεται σαφές –και έχει γράψει η «Α»– ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει μόνο ένα περίγραμμα με αναφορές σε δίκαιη ανάπτυξη. Θα μιλήσει για τις ευκαιρίες του αναπτυξιακού (θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβρη) αλλά και του πρωτογενούς τομέα. Πέραν αυτού θα κάνει αναφορά στη στόχευση για έξοδο στις αγορές που θα σηματοδοτήσει και την αναστροφή του κλίματος.

Η αναγνωριστική –και πολιτικά τονωτική– έξοδος στις αγορές είναι το ένας από τους δύο στόχους που προϋποθέτει το κυβερνητικό σχέδιο. Το άλλο είναι η επίτευξη θετικού προσήμου στην πορεία του ΑΕΠ έως το τέλος του χρόνου έτσι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μπορεί να διακηρύξει το τέλος της ύφεσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, στόχος είναι η έκδοση ίσως δύο «μικρών» ομολόγων προκειμένου η Αθήνα να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών αλλά και να στείλει σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη των ομολόγων μας στην ποσοτική χαλάρωση και τη μείωση των επιτοκίων που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει», δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα