Χάος στα Σκόπια…

Περίπου εκατό άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του SDSM ο Ζόραν Ζάεφ αλλά και πολλοί βουλευτές, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά την ξαφνική εισβολή των εθνικιστών διαδηλωτών την Πέμπτη βράδυ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, μετά την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής.
Οι υποστηρικτές της VMRO- εθνικιστικό κόμμα της ΠΓΔΜ-εξοργισμένοι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εισέβαλαν στην κεντρική αίθουσα του Κοινοβουλίου στα Σκόπια και επιτέθηκαν σε πολλούς βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης αλλά και των αλβανικών κομμάτων.
Ύστερα από την επέμβαση της αστυνομίας, το Κοινοβούλιο εκκενώθηκε αργά το βραδύ και τώρα παραμένει υπό την επίβλεψη των σωμάτων ασφαλείας .Παρά ταύτα, οι οπαδοί του Γκρούεφσκι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Ταλάτ Τζαφέρι την σύγκληση του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, η αναγνώριση της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της Βουλής από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, η οποία κινείται στα όρια της νομιμότητας, όπως δήλωσαν, με την προσδοκία ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης, φέρεται να ενθαρρύνει τον Ζάεφ και τους Αλβανούς συμμάχους του να προχωρήσουν καθώς διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα να συνδράμουν στην προσπάθεια ηρεμίας, με σκοπό να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί , είναι αμφίβολο εάν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Αλβανοί θα συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις που διοργανώνονται από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ είναι στενός σύμμαχος του εθνικιστικού κόμματος VMRO και αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ , αν και οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να σχηματίσουν μια συμμαχία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ,ωστόσο, καταδίκασε τη βία στα γειτονικά Σκόπια. Όπως ανέφερε την Παρασκευή πρωί, στη Μάλτα, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι «θεωρούμε ότι η άσκηση βίας είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στον χώρο της δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι στα Σκόπια θα πρέπει να σεβασθούν όλοι τις θεσμικές αρχές της δημοκρατίας και να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες».

Ανησυχία στη Διεθνή Κοινότητα

Τελευταίο «επεισόδιο», η ανακοίνωση του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, γνωστού και ως «UÇK-AKSH», που απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σε δήλωσή τους οι Αλβανοί παραστρατιωτικοί απειλούν το πολυεθνικό κρατίδιο ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη του.

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.

Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει η δήλωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα