«Χέρι» στους ιδιώτες για αποφυγή κρατικών χρεοκοπιών

Σκληραίνει τη στάση της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, απέναντι στις χώρες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας και στην μηνιαία έκθεσή της, ότι πριν ζητήσουν βοήθεια από άλλα κράτη, τονίζει  θα πρέπει να καταφεύγουν στον ιδιωτικό πλούτο των πολιτών τους επιβάλλοντας εφάπαξ εισφορά κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η στάση της Bundesbank έπεται της πολύχρονης οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και της διάσωσης πέντε κρατών αλλά και των παρεμβάσεων της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων για  χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία, όπου ο μέσος καθαρός πλούτος των νοικοκυριών είναι υψηλότερος του γερμανικού μέσου όρου.

«Μια εισφορά επί του κεφαλαίου, ανταποκρίνεται στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη από άλλα κράτη» αναφέρει η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της.

Προειδοποιεί ωστόσο, ότι μια τέτοια εισφορά ενέχει σοβαρούς κινδύνους και η εφαρμογή της δεν θα είναι εύκολη και θα πρέπει να εξετάζεται μόνο σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα η αποφυγή μια επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέτασε αυτή την επιλογή σε μια έκθεσή του τον Οκτώβριο όπου σημειώνει πως για τη μείωση του χρέους σε επίπεδα 2007 για ένα δείγμα 15 χωρών της ευρωζώνης, απαιτείται η επιβολή φόρου περίπου 10% σε νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.

Το γερμανικό Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, υπολόγισε το 2012, ότι στη Γερμανία μια εισφορά ύψους 10% σε μια φορολογική βάση με εισόδημα άνω των 250.000 ευρώ θα απέφερε περίπου 230 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμός δεν επεκτάθηκε και σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Στη Γερμανία ωστόσο η Bundesbank τονίζει ότι δεν υποστήριζε την επιβολή ενός επαναλαμβανόμενου φόρου περιουσίας, διότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί σε δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες (Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία), έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, ωστόσο οι ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα χρέους, παραμένουν, τονίζει.

Εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση ο περιορισμός του δημόσιου και του ιδιωτικό χρέους και οι επερχόμενοι έλεγχοι της «υγείας» των τραπεζών από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η επιτυχής έκβαση των test θα βοηθήσει επίσης τις τράπεζες της ευρω-περιφέρειας να απεξαρτηθούν από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, σημειώνει η Bundesbank.

«Δεν είναι ο σκοπός της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει τη φερεγγυότητα των εθνικών τραπεζικών συστημάτων και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις απαραίτητες οικονομικές προσαρμογές ή το “νοικοκύρεμα” των ισολογισμών τους», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα