Χέρι-χέρι με το…. σκαμνί

Σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη για δύο τουλάχιστον αδικήματα, και συγκεκριμένα για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και για παράνομη συμμετοχή, ως πολιτικός, σε off-shore εταιρεία.

 

Της Αγγελικής Κοσμποπούλου

 

Πλέον, ο Γ. Καρατζαφέρης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, ο οποίος και είχε αποστείλει αίτημα από τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε συμπεριλάβει στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» την off-shore εταιρεία «Catalina International LTD», στην οποία και καταλήγει ύποπτο έμβασμα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, δηλαδή την παραπομπή του Γ. Καρατζαφέρη από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, η άσκηση ποινικής δίωξης είναι «μονόδρομος» για τον εισαγγελέα, ο οποίος δεν μπορεί παρά να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του προέδρου του ΛΑΟΣ, όπως είχαν πράξει οι αρμόδιες δικαστικές αρχές και στις περιπτώσεις του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι διαδικασίες αναμένεται να είναι ταχύτατες σε επίπεδο εισαγγελικής έρευνας, ενώ θα ακολουθήσει η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας σε ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει τον Γ. Καρατζαφέρη σε απολογία και αμέσως μετά θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αν τελικώς το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ είναι (και) σε βαθμό κακουργήματος, τότε η προβλεπόμενη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι πολυετής κάθειρξη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών χωρίς αναστολή. Τον Απρίλιο του 2014 το Εφετείο μείωσε την ποινή αυτή σε 5,5 χρόνια κάθειρξη, αναγνωρίζοντας στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Πάντως, νομικοί κύκλοι μιλώντας στην «Α» θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η «βεντάλια» της ποινικής δίωξης θα ανοίξει και άλλο για τον Γ. Καρατζαγφέρη. Να ασκηθεί δηλαδή σε βάρος του προέδρου του ΛΑΟΣ ποινική δίωξη και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, πλέον των αδικημάτων που αφορούν σε ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και παράνομη συμμετοχή του σε off-shore εταιρεία.

Μάλιστα, κάνοντας μνεία στα δύο ποσά συνολικού ύψους 1,65 εκατ. ευρώ, που όπως φάνηκε δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να παραπέμψει το όλο θέμα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου «να γίνει κατάσχεση των παρανόμως κτηθέντων ποσών».

«Χαρτογραφώντας» τις διαδρομές του μαύρου χρήματος –που, όπως φαίνεται, διακινήθηκε ως μίζες και στην υπόθεση προμήθειας των «super puma»– έκπληκτοι οι δύο επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, και Αντώνης Ελευθεριάνος, έπεσαν πάνω στις εταιρείες του Γιώργου Καρατζαφέρη στις οποίες κατέληξαν τον Νοέμβριο του 2007 ύποπτα εμβάσματα ύψους περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες αυτές είναι οι Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI. Το έμβασμα κατέληξε στις δυο off-shore του Γ. Καρατζαφέρη από τις «Kestrel» και «MALWERN», συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου.

Οι δυο εταιρείες είχαν εμφανιστεί ως μεσάζοντες στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας των ελικοπτέρων Eurocopter και του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά τα στοιχεία όμως που προέκυψαν από τις έρευνες, ασκήθηκαν στους κ.κ. Τσάτσο και Κομνόπουλο και σε τρία ακόμη πρόσωπα –Θεόδωρο Μόσχο, Ιωάννη Ράμμο και Παναγιώτη Στράντζαλη– κακουργηματικές διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία.

Το σκέλος αυτό της δικογραφίας βρίσκεται πλέον στα χέρια του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.

 

Η Catalina

Από τους ελέγχους των ορκωτών λογιστών προέκυψε ότι η εταιρεία Catalina ιδρύθηκε το 1992 με έδρα τα νησιά Turks and Caicos με πραγματικούς ισότιμους δικαιούχους τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον γιο του Ιωάννη Καρατζαφέρη. Η Catalina μετονομάστηκε σε Sunlight Delight LTD. Από τον έλεγχο των λογιστών διαπιστώθηκε ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε τη συμμετοχή του στην Cartalina στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» στις 16/1/1994 28/4/1994 και 30/4/1996. Ωστόσο, στις μεταγενέστερες δηλώσεις πάντως δεν αναφέρεται συμμετοχή του προέδρου του ΛΑΟΣ στην εταιρεία Catalina.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα