«Χαλαρώστε τα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα»

 Στην Αθήνα έρχεται την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου η Άνγκελα Μέρκελ και σκοπός της επίσκεψης είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από μια θετική δήλωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέρεται να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές την ίδια μέρα! Από την πλευρά της η εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα της αναφέρθηκε στην επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα και έστειλε μήνυμα τονίζοντας ότι «πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα».

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του κειμένου με αφορμή τις συζητήσεις που είχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, και τις προτάσεις του για νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, οι λύσεις αυτές όπως η χρηματοδότηση για έργα αυτοκινητοδρόμων ή για στήριξη των μικρομεσαίων από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα «είναι κυρίως αέρας».

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μια χαλάρωση των μέτρων λιτότητας ώστε να βοηθηθούν τα φτωχότερα τμήματα ή να υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδας, σημειώνοντας ότι μια πιο επιεικής προσέγγιση όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας είναι προς το συμφέρον των δανειστών της χώρας.

«Η ελληνική οικονομία μπορεί να τρέξει με ανάπτυξη 1%»

Η εφημερίδα υπενθυμίζει, δε, ότι το 2012 όταν η Καγκελάριος Μέρκελ είχε επισκεφτεί την Αθήνα, η ελληνική οικονομία συρρικνωνόταν με ύφεση της τάξης του 6%. «Τώρα όμως η κατάσταση έχει βελτιωθεί και η ελληνική οικονομία μπορεί να τρέξει με ανάπτυξη 1%» συνεχίζει η εφημερίδα και τονίζει:

Αλλά ακόμα και αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί αυτή η μικρού επιπέδου ανάπτυξη δεν είναι αρκετή να μειώσει την ανεργία που ειδικά στους νέους φτάνει το 60%. «Με τέτοια νούμερα, ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει ελπίδα στις επερχόμενες εκλογές».

Ο συντάκτης τονίζει, τέλος, ότι είναι προς το συμφέρον των δανειστών να πετύχουν οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές στην Ελλάδα αναφέροντας, παράλληλα, με νόημα, ότι «μια δημοκρατία μπορεί να πετύχει μόνο αν ο λαός βλέπει την ελπίδα της ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα