Χαμηλοί τόνοι, υψηλές φιλοδοξίες

 

Μία μεγάλη επιτυχία σε έναν ημιτελικό είναι ακριβώς αυτό, μία μεγάλη επιτυχία σε έναν ημιτελικό. Δεν είναι κάποιος τίτλος για να πανηγυριστεί έξαλα, δεν είναι η εξασφάλιση κάποιου ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Ούτε, όμως, είναι ένα απλό 90λεπτο με κανόνες πρωταθλήματος. Είναι ένα 180λεπτο με κανόνες Κυπέλλου, δηλαδή με μία και μόνο υποχρέωση. Όχι να παίξεις μπάλα, όχι να θέλξεις τα πλήθη, απλά να προκριθείς.

Η ΑΕΚ μπήκε στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό προηγούμενη με… 1,5-0. Έπρεπε δηλαδή απλά να κρατήσει το μηδέν, ή έστω να φάει ένα γκολ στο τέλος. Ε, λοιπόν έτσι τα κατάφερε. Και τα κατάφερε έτσι χάρη στη θαυμάσια τακτική του Μανόλο Χιμένεθ που μετά τα προβλήματα που συνάντησε η ομάδα του στο «Καραϊσκάκης» για μισή ώρα, έκανε τις διορθώσεις στην ανάπαυλα και κράτησε το μηδέν για 45 λεπτά κι άλλα 82 στο ΟΑΚΑ.

Προφανώς οι ειδικοί του ποδοσφαίρου κρίνουν ένα ματς μόνο από την επιθετική γραμμή. Ο Ισπανός προπονητής – ο οποίος ακόμη ακούει «κατάρες» επειδή το 2011 αντί να συμμαζέψει την ομάδα στο ημίχρονο, την έκανε πιο επιθετική με αποτέλεσμα να γράψει έξι το κοντέρ – είδε τους παίκτες του να βάζουν νωρίς ένα εκτός έδρας γκολ στο Φάληρο (από δική του κομπίνα) και μετά τι έπρεπε…; Απλά να μη δεχθεί άλλο! Παρά την αμυντική του προσέγγιση, δέχθηκε δύο (ένα στο Καραϊσκάκη και ένα στο ΟΑΚΑ), αλλά δεν κόστισαν, διότι μπροστά είχε γίνει η δουλειά με δύο στημένες φάσεις.

Κάτι ήξερε ο Χιμένεθ, κι ας είχαν την εντύπωση οι περισσότεροι πως ο Ολυμπιακός δεν είναι δημιουργικός. Με τον Λεμονή είχε σουλουπωθεί και ο Ανδαλουσιάνος ήξερε πως θα παίξει με ένταση. Ο Μανόλο επέλεξε να «σβήσει» αυτή την ένταση με αργό ποδόσφαιρο και ξεκάθαρο στόχο το μηδέν. Και το έκανε και θα το έκανε στο 100% αν είχε αποφύγει το λάθος χαλάρωσης ο Μάνταλος, ένα διδακτικό λάθος για όλους. Όπως διδαχτικό αποδεικνύεται το πρώτο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ περνούσε σίγουρα με το μηδέν στην άμυνα, ενώ δεν περνούσε σίγουρα αν έβρισκε ένα γκολ (καθώς μπορεί να έχανε 1-3 ή 2-3 και να έμενε έξω). Δεν θα μπορούσε να έχει επιστρατεύσει άλλη τακτική ο Χιμένεθ, ήταν η πιο φυσιολογική και στα Σπάτα ποσώς τους ενδιαφέρει η κριτική που διάβασαν την άλλη μέρα. Το κάθε άλλο. Τους φάνηκε φανταστική. Τους ικανοποίησε η αίσθηση που είχαν οι περισσότεροι ότι η ΑΕΚ θα νικήσει εύκολα τον Ολυμπιακό.

Η δε ανάγνωση του παιχνιδιού δικαιώνει τον Χιμένεθ. Ο Ολυμπιακός στα πρώτα δευτερόλεπτα με τα πνευμόνια γεμάτα,  βρήκε λίγο χώρο και ένα καλό σουτ από τον Φορτούνη. Και μετά του πήρε 30 λεπτά να μπει στην περιοχή της ΑΕΚ, όταν ο Μάριν σούταρε άουτ. Αυτή η είσοδος στην περιοχή του Ανέστη και η πίεση λόγω της λήξης του ημιχρόνου, επέτρεψε στον Ολυμπιακό να κάνει ένα καλό δεκάλεπτο, αλλά και στην ΑΕΚ να βρει δύο κόντρες με τον Αραούχο.

Στην επανάληψη η τακτική του Χιμένεθ ήταν και πάλι πρωταγωνίστρια. Ο Λεμονής δεν τόλμησε να κάνει αλλαγές στο 46’ και όταν τις έκανε στο 60’, ο Ισπανός απάντησε αμέσως με τον Γαλανόπουλο. Το γκολ από το προσωπικό λάθος του Μάνταλου και η τρικυμία των τελευταίων λεπτών χάλασε μία εικόνα δύο αγώνων.

Η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ είναι ακόμη πιο ουσιαστική από την ΑΕΚ του Γκουστάβο Πογιέτ. Δεν είναι ομάδα έτοιμη να κυριαρχεί στο γήπεδο κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους. Ίσως ο περσινός τίτλος θα έπρεπε να την έχει απελευθερώσει σε αυτόν τον τομέα, αλλά τα καλοκαιρινά λάθη φρέναραν την αγωνιστική βελτίωση. Καλύτερη μπάλα από του χρόνου! Άλλωστε, υπάρχει ήδη μικτρή πρόοδος στους αριθμούς. Η Ένωση σκόραρε φέτος 53 γκολ σε 29 ματς πρωταθλήματος (απομένει αυτό στα Γιάννινα), ενώ πέρσι είχε 43. Η φετινή διαφορά τερμάτων της ΑΕΚ (το +31) είναι η δεύτερη καλύτερη τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή κι όπως έχουν τα πράγματα, ο Μανόλο Χιμένεθ έχει ήδη εξασφαλίσει δουλειά και για του χρόνου. Τώρα, αν ο Ίβιτς τον ξεγυμνώσει στον Τελικό ίσως αλλάξουν τα πράγματα, αλλά στην ΑΕΚ δεν το βλέπουν έτσι. Αισθάνονται καλά με τον Ισπανό και συνεχίζουν τη συμπόρευση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα