«Χαρτάκι» ο Θόδωρος, «μπροστινός» ο Κουτσοκούμνης

Η ιστορία της Επιτροπείας της FIFA που θα «εξομάλυνε» το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γνωστή. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι το παρασκήνιο και οι πρωταγωνιστές του που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή.

Ακριβώς αυτό το παρασκήνιο και τα ονόματα εκείνων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο αποκαλύπτει σήμερα η «Α».
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, οι προγραμματισμένες εκλογές της ΕΠΟ για την 26η Οκτωβρίου, μετά από προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου, και του Σωματείου «Κηφισιά 2010», ματαιώθηκαν ως μη σύννομες. Αιτία: στις εκλογές αυτές η προκήρυξη της ΕΠΟ προέβλεπε ότι κάθε Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων θα είχε τρεις ψήφους, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε ότι έπρεπε να έχουν προηγηθεί εκλογές στις Ενώσεις αυτές για την ανάδειξη εκλεκτόρων έτσι ώστε ανά 10 Σωματεία να αντιστοιχεί ένας εκλέκτορας. Μάλιστα, το Διαιτητικό Δικαστήριο είχε προβεί στον ορισμό προσωρινής διοίκησης, η οποία θα υποχρεούτο να κάνει εκλογές εντός δύο μηνών, αφού θα είχαν προηγηθεί οι εκλογές για την ανάδειξη εκλεκτόρων.
Και εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Την ίδια ημέρα, που εξεδόθη η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, ο κ. Κοντονής εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η απόφαση αυτή αποτελούσε συμμόρφωση με τον υφιστάμενο εθνικό νόμο, έτσι ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν νόμιμα εντός της τεθείσης προθεσμίας».
Συγχρόνως, όμως, καλούσε τη FIFA να παρέμβει με Επιτροπεία προσωρινής διοίκησης μακράς πνοής, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς δραστηριότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ζητούσε να καταργηθεί ο δικός του νόμος που με εισήγησή του ψηφίστηκε τον Μάιο του 2015 και να επέμβει η FIFA, προκειμένου να δημιουργήσει εκείνη το θεσμικό πλαίσιο των εκλογών στην ΕΠΟ και όχι μόνο.
Μάλιστα, προχθές Πέμπτη 3/11, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή –τροπολογία που «μπάζει νερά» από όπου και αν την πιάσει κανείς–, παρέδιδε όλες τις αρμοδιότητες της ΕΠΟ και των οργάνων αυτής στον Κύπριο επικεφαλής του πιο διεφθαρμένου πρωταθλήματος της UEFA, δηλαδή της Κύπρου, κ. Κουτσοκούμνη. Η έκπληξη ήταν όχι τόσο στο ατόπημα του Σταύρου Κοντονή να καλέσει τη FIFA για να οριστεί η Επιτροπεία –κάτι που μέχρι σήμερα πλην της Σουαζιλάνδης, του Κονγκό και της Βοσνίας εν καιρώ πολέμου σε κανένα άλλο μέρος του ποδοσφαίρου του πλανήτη είχε οριστεί– παραδεχόμενος έτσι την ανικανότητά του να θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο που θα επέβαλλε την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, όσο τα ονόματα που στελεχώνουν τη διοικούσα επιτροπή. Ονόματα, τα μισά εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο, καμία δραστηριότητα στους χώρους της FIFA και της UEFA, αλλά που είχαν ως μοναδικό προσόν τις φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Κοντονή.
Ο ορισθείς πρόεδρος της διοικούσης επιτροπής, κ. Δρόσος, ήταν ο συντάκτης του νόμου για τα κανάλια που εκρίθη αντισυνταγματικός και, όπως ομολόγησε ο ίδιος, δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος, κ. Ν. Μπάρτζης, ήταν κάποτε, μάλλον το 2010, μέλος της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ και ως δικηγόρος ήταν στη λίστα των προτεινομένων από τη Super League ως επιδιαιτητής στις συνεδριάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Το τρίτο μέλος, κ. Απ. Γέροντας, επελέγη προφανώς λόγω της συμμετοχής του ως συντάκτης νομοθετημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου που παρέμεινε μετά την αποκαθήλωση του Γιωργάκη Παπανδρέου.
Αλλά ακόμη και εκείνοι που είχαν θητεία στο ποδόσφαιρο, όπως ο Ζήσης Βρύζας και ο Αλέξης Δέδες, επελέγησαν για θέσεις που απέχουν από τα βαθέως διοικητικά πεπραγμένα, όπως η Εθνική ομάδα (για τον πρώτο), και η Γραμματεία του Διοικητικού Συμβουλίου (για τον δεύτερο).
Και εδώ αρχίζουν τα μεγάλα ερωτηματικά:
Με δεδομένο ότι ο κ. Κουτσοκούμνης –απασχολημένος με το… «μωράκι» του, όπως ο ίδιος ανάρτησε στο Facebook, λες και οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για την προσωπική του ζωή– χωρίς να έχει σχέση με το ελληνικό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, προχώρησε στον διορισμό των παραπάνω προσώπων, γεννάται το ερώτημα ποιος επέβαλε στον Κύπριο παράγοντα να συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διοικούσα επιτροπή με τα προαναφερόμενα πρόσωπα.
Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα ότι ο ιθύνων νους και ο εγκέφαλος αυτής της στελέχωσης δεν είναι άλλος από τον γνωστό και μη εξαιρετέο προσφάτως εκλεγέντα στη Γενική Γραμματεία της UEFA, κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης.
Εκείνος έδωσε το «χαρτάκι» στον κ. Κουτσοκούμνη με τα ονόματα της κατ’ ευφημισμόν επιτροπής εξομάλυνσης και βεβαίως το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος έδωσε προηγουμένως το «χαρτάκι» αυτό στον κ. Θεοδωρίδη, δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει εγκατασταθεί μονίμως στη Γενεύη, ώστε να αποκλείεται κάθε σχέση του με το επιστημονικό προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου.
Βεβαίως, τις επόμενες ημέρες, η «Α» θα προβεί και σε άλλες αποκαλύψεις σχετικά με την τροφική αλυσίδα στο ποδόσφαιρο που αφετηρία έχει το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέχει προωθείται μέσω αγνώστων στον κ. Θεοδωρίδη, καταλήγει στον κ. Κουτσοκούμνη που με τη συνδρομή του κ. Κοντονή εμφανίζεται ως ο σωτήρας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εντύπωση προκαλεί η επιλογή της FIFA μέσω UEFA –δηλαδή, μέσω του κ. Θόδωρου– στο πρόσωπο του κ. Κουτσοκούμνη που όπως προαναφέραμε ηγείται του πιο διαφθαρμένου πρωταθλήματος στον χώρο της UEFA. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι στοιχηματικές εταιρείες όσον αφορά αγώνες του κυπριακού ποδοσφαίρου δέχονται μόνο τα στοιχήματα για 1-2-Χ και για over και under, όταν κάθε αγώνας ευρωπαϊκών ομάδων μπορεί να έχει μέχρι 27 άλλες στοιχηματικές επιλογές, π.χ. για κόρνερ, για πρώτο γκολ, κόκκινες κάρτες κ.λπ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιλογή του κ. Κουτσοκούμνη –τον οποίο ο κ. Κοντονής μάλιστα ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής– στο ξερίζωμα της διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου μάλλον αποτελεί ανέκδοτο. Θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι το μοναδικό προσόν του κ. Κοντονή πέραν του γεγονότος ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως προσωπική «ορντινάντσα» του κ. Θεοδωρίδη είναι το γεγονός ότι μιλάει ελληνικά!!! Κάτι είναι κι αυτό, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο προηγούμενος τοποτηρητής της FIFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν κάποιος κύριος Σαμπέιν, προερχόμενος από το κράτος του πληθυσμού ύψους 200.000 κατοίκων, όπως είναι η Μάλτα, ο οποίος αν και δεν μιλούσε ελληνικά είχε εξοικειωθεί με τις ελληνικές πρακτικές κάθε είδους…

Η (ν)τροπολογία Κοντονή

Σχετικά με την τροπολογία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή, που ψηφίστηκε στις 3/11/2016, και με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες της επιτροπής εξομάλυνσης που δήθεν όρισε η FIFA –και αυτό διότι αμφιβάλλουμε αν ο πρόεδρος της FIFA κ. Ινφαντίνο που έχει παραδώσει τα κλειδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στον κ. Θόδωρο, αφού αυτός εξασφάλισε την εκλογή του στη θέση του προέδρου στη FIFA– έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Κατ’ αρχάς αποτελεί άθροισμα όχι μόνο ανακριβειών στην πολιτική τέτοιου είδους με λεκτικές ακροβασίες αλλά και συγκεκριμένες ψευδολογίες τις οποίες εκθέτουμε.
Ισχυρίστηκε ο κ. Κοντονής ότι στις 9/8/2016 ζήτησε από τη FIFA να επέμβει στα εσωτερικά της ΕΠΟ για να κάνει δήθεν κάθαρση. Από αυτή τη δήλωσή του όμως προκύπτουν τα εξής λογικά ερωτήματα:
1] Γιατί είχε τέτοιο άγχος για την αποχώρηση ή μη του κ. Γκιρτζίκη για το εάν αυτός θα αποχωρούσε στις 10/9/2016, αφού θα ερχόταν η FIFA;
2] Γιατί έλεγε ότι με την ενέργεια των εκλογών στις 26/10/2016 θα επέρχετο κάθαρση στο ποδόσφαιρο και θα ξημέρωνε μια άλλη μέρα;
Η απάντηση και η εξήγηση σε όλα αυτά είναι μία και μοναδική:
Μεσολάβησε στις 7/10/2016 η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ μετά από την προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου, το οποίο όρισε προσωρινό διοικητικό συμβούλιο. Η πλειοψηφία του συμβουλίου αυτού δεν ελεγχόταν από κανέναν και σκοπό είχε μέσα σε δύο μήνες να τροποποιήσει το Καταστατικό ώστε οι εκλογές να γίνουν με 500 περίπου εκλέκτορες. Και αυτό θα σήμαινε ότι το Δ.Σ. της ΕΠΟ που θα εκλέγετο από εκλέκτορες θα ήταν ανεπηρέαστο από τα γνωστά κέντρα των αποφάσεων και βεβαίως από κάθε κρατική προσέγγιση.
Τότε έπεσαν όλα τα προσωπεία. Ο υφυπουργός Κοντονής «άδειασε» το Διαιτητικό Δικαστήριο, που ως μέλη έχει αρεοπαγίτη και προέδρους εφετών, γεγονός για το οποίο ο ίδιος ο υπουργός πανηγύριζε πολιτικά ότι εκείνος είχε ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή πριν από ένα χρόνο.
Το περασμένο Σάββατο, ο τοποτηρητής του ελληνικού ποδοσφαιρικού μνημονίου δήλωσε ότι η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου παραβίασε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ!!! Δηλαδή, ένα όργανο της ΕΠΟ παραβίασε με απόφασή του το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, όταν μάλιστα είχε λήξει η θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. Αντιλαμβάνεται κανείς τι λέει, τι ανακοινώνει, τι πιστεύει και τι πράττει ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, ως επόπτης της εφαρμογής κανονισμών, ως επόπτης της εφαρμογής των νόμων και ως επόπτης της τήρησης του Συντάγματος.
Τελειώνοντας, πιστεύουμε ότι εδώ ταιριάζει η φράση του Γκαούτσο Μαρξ, για τον σταυροφόρο της κάθαρσης κ. Κοντονή:
«Αυτές είναι οι αρχές μου, και αν δεν σας αρέσουν έχω κι άλλες…»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα