Χειροπέδες σε διαχειριστές δημοφιλούς ιστοσελίδας με ταινίες

Χειροπέδες πέρασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε διαχειριστές ιστοσελίδας που έδιναν σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση κινηματογραφικές ταινίες.

Συγκεκριμένα συνελήφθη 32χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ” εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονου Έλληνα για τα ίδια αδικήματα.

Οι δράστες, όπως προέκυψε, ήταν διαχειριστές ιστοσελίδας, μέσω της οποίας δινόταν η δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είχε περίπου 9.300.000 προβολές ανά ημέρα και υπολογίζεται ότι η λειτουργία του προκάλεσε συνολική ζημία των δικαιούχων ύψους 465.000.000 ευρώ και ζημία του Δημοσίου περίπου 230.000.000 ευρώ

Αναλυτικότερα, προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, ιστοσελίδα στο διαδίκτυο έδινε την δυνατότητα στους χρήστες της, να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως τελευταίας κυκλοφορίας, σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση (video streaming), μέσω ανακατεύθυνσης σε υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου (Hosting Sites), παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι δράστες μάλιστα άλλαζαν συχνά το όνομα χώρου για να αποκρύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητά του, που υπολογίζεται ότι είχε φτάσει περίπου στις 9.300.000 προβολές, ανά ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε ενδελεχή ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, προς διακρίβωση των διαχειριστών του υπό έρευνα ιστοτόπου.

Από την μεθοδική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και αξιοποιώντας τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία που προέκυψαν, ταυτοποιήθηκαν οι προαναφερόμενοι ως διαχειριστές του ιστοτόπου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα