Χημικά μέσω Τουρκίας στα χέρια τζιχαντιστών;

Τη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι η Τουρκία παρέδωσε στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χημικά τα οποία παρασκευάστηκαν σε εργαστήρια της γείτονος και αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή του αερίου νεύρων σαρίν έκανε ο βουλευτής του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ερέν Ερντέμ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του ενημερωτικού πόρταλ του γνωστού δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου (www.mignatiou.com), ο Ερντέμ ενημέρωσε σχετικά το Κοινοβούλιο, δηλώνοντας πάντως, προφανώς για προσωπική του ασφάλεια, ότι η τουρκική κυβέρνηση «απέτυχε» να ανακαλύψει το γεγονός: «Χημικά για την παρασκευή όπλων έφτασαν στην Τουρκία και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα του ΙΚ στην Συρία που ήταν γνωστό ως ιρακινή αλ Κάιντα, εκείνη την εποχή», είπε ο Ερντέμ.

Σύμφωνα πάντα με το mignatiou.com (σ.σ. επικαλείται αντίστοιχη αποκάλυψη της ηλεκτρονικής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Zaman – http://www.todayszaman.com/anasayfa_chp-deputy-revives-claim-of-turkeys-hand-in-syrias-chemical-attack_402065.html) η σχετική ποινική έρευνα που είχε ξεκινήσει από τις τουρκικές αρχές έκλεισε ξαφνικά, παρά τις αποδείξεις που υπήρχαν στις οποίες περιλαμβάνονταν και καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του ΙΚ και Τούρκων.

Οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει 13 άτομα για την υπόθεση αλλά όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι και η αποστολή των χημικών έγινε κανονικά. Ο Ερντέμ υποστήριζε ότι κατέχει αποδείξεις ότι τα χημικά δόθηκαν από την τουρκική κρατική εταιρεία Mechanical and Chemical Industry Corporation, η οποία παράγει χημικά και για τον Τουρκικό Στρατό.

Το καλοκαίρι του 2013 είχε πραγματοποιηθεί πολύνεκρη επίθεση με το θανατηφόρο αέριο σαρίν στην περιοχή της Δαμασκού, την οποία η Τουρκία έσπευσε να καταλογίσει στο καθεστώς Άσαντ, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία η χρήση χημικών όπλων αποτελούσε «κόκκινη» γραμμή για αμερικανική επέμβαση στην Συρία.

Τελικά αποδείχθηκε ότι το αέριο είχαν εξαπολύσει οι τζιχαντιστές. Πάντως ο Ερντέμ δεν είναι ο μόνος που κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι προμήθευσε με χημικά τους τζιχαντιστές. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, ήδη από το 2014, υποστηρίζει ότι τα χημικά παραδόθηκαν μέσω της ΜΙΤ (βλ. http://www.lrb.co.uk/v36/n08/seymour-m-hersh/the-red-line-and-the-rat-line).

Ο Χερς υποστήριξε τότε ότι το όλα έγιναν από τον Ερντογάν για να προκληθεί αμερικανική επέμβαση στην Συρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα