“Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση”

“Καμπανάκι” χτύπησε για την ελληνική κυβέρνηση ο  επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου έβαλε “πάγο” για την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.

Η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε. Υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου αυτή να κλείσει. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τώρα θέλουμε να δούμε δράση για να επιταχυνθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί» σημείωσε ο κ. Κοστέλο ο οποίος έθεσε και τον οδικό χάρτη για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Όπως είπε, οι θεσμοί θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να τη συμφωνία ως τις 22 Ιανουαρίου όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο 3 ή 4 μηνών για να συζητηθούν τα μεγάλα μέτωπα της επόμενης ημέρας.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ο κ. Κοστέλο επέμεινε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να επεκταθούν και να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση. Επισήμανε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, ενώ εκτίμησε ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να λήξει το πρόγραμμα στα μέσα του 2018, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική συμφωνία τον Ιανουάριο.

Ο κ. Κοστέλο έβαλε «πάγο» στα περί καθαρής εξόδου, αναφερόμενος στο πλαίσιο που θα ισχύσει στην μεταμνημονιακή εποχή. Όπως είπε, «οι όροι όπως καθαρή έξοδος δεν είναι οι πιο πρόσφορες εκφράσεις».

Πρέπει να καταλήξουμε σε «ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις». Αναφορικά με το θέμα του χρέους τόνισε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του θα τεθεί αφού ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο.

Το βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης, είπε μεταξύ άλλων. Θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και εισόδου σε έναν ενάρετο κύκλο, γιατί τότε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των μνημονίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα