«Χρειάζονται βιώσιμες αλλαγές στο ασφαλιστικό»

Για καλύτερη κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο  μίλησε ο Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πάνελ του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας έκανε  λόγο για σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ωστόσο κράτησε την σκληρή γραμμή λέγοντας πως το κλειδί για την συμφωνία είναι οι συντάξεις αφού απαιτείται, όπως ανέφερε,  βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την αξιολόγηση.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα δύο ορόσημα του προγράμματος έχουν επιτευχθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση διεξάγεται πάνω σε τρεις άξονες, τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 – 2019, ένα βιώσιμο  ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση και πως οι τράπεζες της χώρας έχουν ακόμα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

“Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να δράσει”

Επιπλέον, αναφερόμενος στον κίνδυνο αποπληθωρισμού, ο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και είναι αποφασισμένη και πρόθυμη να ενεργήσει προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της.

«Έχουμε πολλά εργαλεία…και ιδιαίτερα έχουμε την αποφασιστικότητα και την προθυμία και την ικανότητα του Διοικητικού Συμβουλίου για να δράσουμε και να αναπτύξουμε αυτά τα εργαλεία», δήλωσε ο Ντράγκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Μάριο Ντράγκι πριν μιλήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

«Υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της ΕΚΤ στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα