Χρεοκοπία εμπιστοσύνης

Οι σκηνές που είτε δια ζώσης είτε από τηλεοράσεως είδαμε να διαδραματίζονται την προηγούμενη εβδομάδα έξω από τα υποκατάστημα του ΙΚΑ είναι εικόνες προσβλητικές για τον πολιτικό και κοινωνικό πολιτισμό μας. Εξωφρενικές σε μήκος ουρές ασφαλισμένων περίμεναν –άλλος από τις 6 το πρωί, άλλος από τις 3 τα ξημερώματα, άλλος από το προηγούμενο βράδυ– ατελείωτες ώρες προκειμένου να θεωρήσουν τα βιβλιάριά υγείας τους. Ήταν, μάλιστα, τέτοια η ένταση που προκαλούσε η ταλαιπωρία που για παράδειγμα στο ΙΚΑ Παγκρατίου ασφαλισμένοι ήρθαν στα χέρια προσπαθώντας να πάρουν χαρτάκι προτεραιότητας και χρειάστηκε εντέλει η επέμβαση της Αστυνομίας για ηρεμίσουν τα πνεύματα.

Μέχρι και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, αναγκάστηκε να παρέμβει δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει άμεσα ευθύνες από όσους δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα αυτή την κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, και μάλιστα χωρίς λόγο».
Θέλετε να μάθετε τι εννοούσε ο υπουργός όταν έλεγε «χωρίς λόγο»; Εννοούσε ότι η χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας –τουτέστιν η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας– έχει υλοποιηθεί ηλεκτρονικά από το ίδιο το ΙΚΑ και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Κι έτσι ήταν: το κράτος είχε κατά τα φαινόμενα κάνει τη δουλεία του, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν, αλληλοχτυπήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις, για το τίποτα!

Γιατί, λοιπόν, ένας λαός βασανίζεται αυτοβούλως όταν ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και υπουργοί τον διαβεβαιώνουν ότι δεν χρειάζεται; Η εξήγηση είναι απλή και λέει ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται το κράτος τους ούτε για την πιο απλή διοικητική πράξη όπως είναι η θεώρηση ενός βιβλιαρίου. «Και, τότε, γιατί να εμπιστευτούν την Ελλάδα οι εταίροι της;» είναι η επόμενη απορία.

Ας το δούμε λίγο κι από τη δική τους πλευρά: Την περασμένη Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι έβαλε σε καραντίνα την Ελλάδα, παρατείνοντας την πιστωτική ασφυξία της χώρας με το εκβιαστικό –αν θέλετε– επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν δεν υπάρξει το πολιτικό «οκ» του αυριανού Eurogroup σχετικά με την υλοποίηση των όρων ενός προγράμματος. Η ΕΚΤ, σε αυτό το πλαίσιο, απέρριψε το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημόσιου, ενώ εξαίρεσε την Ελλάδα, μέχρι την υλοποίηση της παραπάνω προϋπόθεσης, και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ το μήνα. «Χώρες με οικονομικό πρόγραμμα που βρίσκονται υπό αξιολόγηση δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα», τόνισε υπενθυμίζοντας τους κανόνες που είχε θέσει από την ανακοίνωση του προγράμματος. Ακόμη σημείωσε πως μέχρι τον Ιούλιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα δεδομένου πως ήδη οι ελληνικοί τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη και έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι η Ε.Ε. είναι μία «λέσχη προσκόπων» και πολλές φορές η Ελλάδα γίνεται έρμαιο πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων και συσχετισμών. Από την άλλη, όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι οι εταίροι έχουν χορτάσει από ελληνικές υποσχέσεις που ουδέποτε τηρήθηκαν. Το έχουμε γράψαμε εδώ και καιρό στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοση της «Α» ότι η μόνιμη πλέον επωδός των εταίρων μας είναι η εξής: «No numbers, no συμφωνία».

Το ίδιο, ουσιαστικά, επαναλαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Θέλουν να δουν την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει επιτέλους να κυβερνάει και να ρίξει στο τραπέζι τις συγκεκριμένες προτάσεις και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις της. Σε κάθε άλλη περίπτωση άλλη περίπτωση, το Έβερεστ της έλλειψης ρευστότητας όλο και θα ψηλώνει, ενώ ένα ενδεχόμενο πιστωτικό επεισόδιο εντός του Μαρτίου θα έρχεται όλο και πιο κοντά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα