Χρεοκοπία εντός ευρώ και κυβέρνηση τεχνοκρατών

Χρεοκοπία εντός ευρώ, κυβέρνηση τεχνοκρατών ή ριζική αλλαγή της κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτό είναι το σχέδιο, σύμφωνα με τη «La Stampa» για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα το οποίο, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, επεξεργάζονται ήδη Βερολίνο και Φρανκφούρτη.

Στο σχέδιο θα περιλαμβάνεται εισαγωγή κάποιου είδους εσωτερικών ελέγχων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών και να παρασχεθεί βοήθεια στον πληθυσμό.

Όμως υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια: Για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, γραφει η “La Stampa”, πρέπει να υπάρξει ή ριζικός ανασχηματισμός ή μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Υπάρχει επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα, μια προθεσμία που τρομοκρατεί την ευρωζώνη και είναι η 12η Μαϊου η οποία πλησιάζει και προσθέτει: «Μετά από 3μήνες στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν βρίσκεται ούτε ίχνος πρότασης».

“Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα και από γεωστρατηγική πλευρά.

Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι για να είσαι μέλος της ευρωζώνης υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις. Ειδικά αν μετά από αυτή την εξανλτητική αναμέτρηση η Ελλάδα βγεί από το ευρώ, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα”, λέει γερμανός αξιωματούχος.

Η εφημερίδα καταλήγει: «Τα “γεράκια” απαντούν στις προκλήσεις των Ελλήνων με προκλήσεις. Το στοίχημα είναι ποιός θα δειλιάσει πρώτος».

Αν και «ανατριχιαστική» η ιδέα, είναι ωστόσο αυταπόδεικτο ότι η ΕΚΤ και οι υπουργοί οικονομικών έχουν φτάσει σε σημείο που συζητούν πλέον ανοικτά το χειρότερο σενάριο, λέει η La Stampa.

Κάποιοι υπουργοί οικονομικών έχουν ήδη ζητήσει Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί ένα “Plan B”.

Όμως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Focus ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν «αν ένα κράτος μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της, τότε είναι αναπόφευκτη η άτακτη χρεοκοπία».

Επιπλέον, το deadline που τρομάζει την ευρωζώνη, η 12η Μαΐου κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη πληρωμή στο ΔΝΤ, πλησιάζει, και η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμα προτάσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα πάντως με την La Stampa, ο σχεδιασμός σεναρίων καταστροφής φαίνεται να είναι και μια προσπάθεια ώστε να πιεστεί η Αθήνα να ανέβει στο «τελευταίο βαγόνι του τρένου» πριν πέσει στον γκρεμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα