Χρηματοδότηση Δήμων για την προετοιμασία τού νέου ΕΣΠΑ

Ειδική οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε όλους της δήμους της χώρας από τα κονδύλια της Τεχνικής Βοήθειας προκειμένου να ωριμάσουν εγκαίρως έργα για ένταξή τους στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014- 2020.

Σε αυτή τη συμφωνία κατέληξαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ – αποτελούμενη από τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα Απόστολο Κοιμήση και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Τζανακούλη – μετά από σχετικό αίτημα που είχε διατυπωθεί εκ μέρους της ΚΕΔΕ.

Ο στόχος είναι να υποστηριχθούν όλοι οι δήμοι, και ιδίως οι νησιωτικοί και οι μικροί ορεινοί, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν ως φορείς υλοποίησης έργων και δράσεων στη νέα προγραμματική περίοδο.

Η αντιπροσωπεία τόνισε στον υφυπουργό τη θετική εμπειρία που είχαν οι δήμοι στη διάρκεια του ΕΣΠΑ από την χρηματοδότησή τους από πόρους της Τεχνικής Βοήθειας, που είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του στελεχικού τους δυναμικού με έμπειρα στελέχη προερχόμενα από την αγορά ή από τη ΜΟΔ Α.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ΚΕΔΕ επανέφερε για μια ακόμα φορά το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για την δημιουργία διακριτής γραμμής χρηματοδότησης των δήμων από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουν οι δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί, τις σοβαρές ελλείψεις τους σε τοπικές υποδομές, αλλά και για να κατοχυρωθεί στην πράξη η πολιτική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Ο υφυπουργός αποδέχτηκε ήδη την πρόταση για την υποστήριξη των δήμων από την Τεχνική Βοήθεια – και ιδίως των νησιωτικών και των ορεινών – καθώς και την υποστήριξή τους με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από τη ΜΟΔ Α.Ε.
Επίσης ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεσμεύτηκε το υπουργείο Ανάπτυξης να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα της διακριτής χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).

Η ΚΕΔΕ θεωρεί την παραπάνω εξέλιξη πολύ θετική και θα συνεχίσει τη συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε οι δήμοι της χώρας να καταφέρουν εγκαίρως και από την αρχή της δημοτικής περιόδου, να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα και το απαραίτητο ειδικό προσωπικό για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα