Χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του 2020 στην Ελλάδα

Το “Οk” έδωσε η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα για παροχή βοήθειας και χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του 2020.

 Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ Σούμα Κακραμπάρτι σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη και μετέδωσε το Reuters, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ.

Το αίτημα είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη του 2014 για την Ελλάδα ως μιας χώρας που δραστηριοποιείται η ΕΤΑΑ. Ωστόσο, λόγω των εκλογών και της αβεβαιότητας είχε «παγώσει». Η διαδικασία όμως ενεργοποιήθηκε ξανά μετά την έγκριση για 4μηνη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και σήμερα ανακοινώθηκε η έγκριση.

Οι μέτοχοι της ΕΤΑΑ, 64 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την περασμένη Παρασκευή ενέκριναν ομόφωνα το αίτημα. Ο κ. Κακραμπάρτι είπε ότι θα υπάρξει ανώτατο όριο για τα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά και ότι το ποσό θα εξαρτηθεί από όλα όσα προτείνονται για χρηματοδότηση.

«Η Ελλάδα είναι εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η EBRD έχει ισχυρή παρουσία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της EBRD, Σούμα Κακραμπάρτι, δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EBRD και μέχρι σήμερα οι ελληνικές εταιρείες και τράπεζες έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την τράπεζα σε χώρες μέλη της EBRD, με έμφαση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Μάλιστα, τόνισε πως το 2010, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Βιέννης, η EBRD υποστήριξε τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η EBRD, τέλος, σκοπεύει να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, ενώ στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκπονήσει τη στρατηγική της χώρας για την Ελλάδα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα