Χριστουγεννιάτικες «διαβολοβδομάδες» για τους υπουργούς

Η γραμμή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο εφόσον πρέπει να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση, οπότε έχει πέσει… γκάζι ώστε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα

Για το νέο έτος αφήνει το ραντεβού του με το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις πιέσεις που ασκούνται για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής άμεσα. Ο πρωθυπουργός θέλει να τελειώνει με τις εκκρεμότητες πρώτα και κυρίως με την αξιολόγηση έτσι, ώστε να σταθεί εμπρός στους συντρόφους του ως νικητής. Και επιπλέον κάποια ζητήματα που πιέζουν να κριθούν… εκπρόθεσμα!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με εντατικό πρόγραμμα εργασίας θα περάσουν οι εορταστικές ημέρες για το σύνολο της κυβέρνησης. Η γραμμή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, εφόσον πρέπει να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση. Για να επιτευχθεί ο στόχος, επιβάλλεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θυμίζεται πως η τρίτη αξιολόγηση τυπικά θα κλείσει στο Eurogroup της 22ας Γενάρη και μέχρι τότε στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν ούτε εντάσεις ούτε κάποιο ατύχημα.

Άλλωστε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει τα σχέδιά του και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την δύσκολη τέταρτη αξιολόγηση. Είναι αυτή που θα οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια όπως έχει επιλέξει – λανθασμένα– να λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν σκέψεις για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Ιανουαρίου, αλλά τίποτε ακόμα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα και κυρίως από τις προθέσεις των «53+», οι οποίοι φημολογείται πως έχουν ήδη έτοιμο κείμενο θέσεων – ανακοίνωση, με την οποία φέρνουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Τα αγκάθια και η εσωκομματική αντιπολίτευση

Με το κόμμα να δέχεται ισχυρή επίθεση από αριστερά (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, ΚΚΕ), στους «53+» εκφράζεται η ανάγκη να συζητηθεί μια νέα συμφωνία στην οποία η κυβέρνηση θα μείνει πιστή. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους η εσωκομματική αντιπολίτευση επιθυμεί νέα νομοθετική παρέμβαση. Διαφορετική άποψη όμως έχει το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται τέτοια ανάγκη, γιατί ο νόμος Σταθάκη είναι σε ισχύ. Μάλιστα, έδειξε το δάχτυλο στους συντρόφους του ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνησή του δεν θα προστατέψει ακίνητα αξίας εκατομμυρίων.

«Υπάρχει σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία. Εγώ προσωπικά, κ. Γιαννούλη, δεν έχω καμία διάθεση να σώσω τις βίλες τού ενάμιση εκατομμυρίου με τις πισίνες και τους κακοπληρωτές τους στρατηγικούς που χρεοκοπήσανε τις επιχειρήσεις τους, βγάλανε τα λεφτά στο εξωτερικό, και σήμερα δεν πληρώνουν μία. Αυτά τα σπίτια βγαίνουνε. Η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση του Σταθάκη στην πρώτη αξιολόγηση, το οποίο προβλέπει προστασία για χρέη ως 200.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ. Δεν τελειώνει το τέλος του 2018 αυτό. Αυτό ισχύει εσαεί. Τέλος του ’18 τελειώνει ο χρόνος στον οποίο μπορεί κάποιος να υπαχθεί σ’ αυτήν την διαδικασία. Διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω, και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια αυτό που όλοι ονομάζουμε “λαϊκές κατοικίες”. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το θέμα
των πρόωρων εκλογών

Στεκόμενος μπροστά στο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υπερασπιστεί αυτή την απόφασή του, πόσω μάλλον που ο χρόνος δεν θα επιτρέπει καμία παρέμβαση. Η συμφωνία με τους δανειστές είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς αρνητικές συνέπειες. Άλλωστε, τότε ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει μια άλλου είδους πολιτική απόφαση: αν θα προχωρήσει σε εκλογικό ανασχηματισμό ή κατευθείαν σε εκλογές.

Εξηγούμε: Ο πρωθυπουργός έχει διαγνώσει κυβερνητικές αρρυθμίες ήδη από το καλοκαίρι. Συζητώντας μάλιστα με στενούς του συνεργάτες είχε εκφράσει την άποψή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Η άποψη όμως των συνομιλητών του ήταν διαφορετική: θα έπρεπε πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε και το σχέδιο μπήκε στον πάγο. Στο διάστημα που μεσολάβησε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Μπορεί μεν οι αρρυθμίες να παραμένουν, όμως οι εσωκομματικές αντιδράσεις γίνονται πιο έντονες. Οι κατά καιρούς δηλώσεις του Νίκου Φίλη είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί. Με την τέταρτη αξιολόγηση να απαιτεί σκληρά μέτρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι ποιου σημείου θα επιμείνει και ποιος θα είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να στήσει κάλπες.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών: «Δεν ξέρω αν είμαι ο πρώτος που θα ολοκληρώσει τετραετία, είναι βέβαιο ότι θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, οι άλλοι μας έβαλαν σε αυτό και είμαι βέβαιος ότι όσο απομακρυνόμαστε από την κρίση τόσο περισσότερο οι Έλληνες θα ησυχάζουν και θα σκέφτονται όχι με βάση αν θέλετε την επιχειρηματολογία την τρέχουσα και μία οξύτητα λόγου, χωρίς δηλαδή νηφαλιότητα, αλλά θα σκέπτονται με όρους πολιτικούς και με όρους μέλλοντος. Εγώ επιδιώκω και επιθυμώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2019, θα είναι μία εκλογική αναμέτρηση που θα αφορά την επόμενη μέρα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά σε ερώτηση που αφορούσε εκλογές το 2018, προειδοποιώντας έμμεσα και το εσωκομματικό ακροατήριο.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΤΟ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΛΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ
ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΩΣ ΝΙΚΗΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα