«Χρονιά των ιστορικών επιδόσεων για τα ΕΛ.ΠΕ. το 2016»

Απόλυτα ικανοποιημένος από τα όσα πέτυχαν τα ΕΛΠΕ την περασμένη χρονιά εν μέσω οικονομικής κρίσης εμφανίστηκε ο Ευστάθιος Τσοτσορός που μίλησε για «χρονιά των ιστορικών επιδόσεων για τον όμιλο το 2016». Ο πρόεδρος του Ομίλου έδωσε το παρών στο διήμερο διήμερο «Συνέδριο Πωλήσεων ΕΚΟ ΑΒΕΕ – 2017» που ολοκληρώθηκε στην Καλαμπάκα και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, την πεποίθησή του ότι, από το τρέχον έτος η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει οριστικά από την μακροχρόνια οικονομική ύφεση που την ταλαιπωρεί και να εισέλθει στη φάση της Ανάπτυξης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια καθηγητής Ευστάθιος Τσοτσορός επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαιτίας και των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές, επιτείνει την αβεβαιότητα στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στην κοινωνία.

Μιλώντας στο διήμερο συνέδριο, ο κ. Τσοτσορός υποστήριξε ότι η χώρα -μέσω των δομικών αλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί- είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για να σταθεί στιβαρά και ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, να προβάλλει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τα διαφοροποιημένα εθνικά προϊόντα που παράγει και τις υπηρεσίες που παρέχει, αλλά και να αντλήσει τα αναγκαία παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια. Έτσι, σταδιακά, θα ανέλθει στην κλίμακα της ανάπτυξης, της απόδοσης και της ευημερίας.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ τόνισε ότι, η αυξανόμενη απαισιοδοξία των νοικοκυριών αποτελεί το «μέτρο» για το κοινωνικοοικονομικό κόστος των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο των μνημονίων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι καμία από τις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχει γνωρίσει μεταπολεμικά τόσο θεαματική επιδείνωση των βιοτικών συνθηκών του πληθυσμού, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσοτσορός, σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε μέσω της αύξησης των φορολογικών βαρών με αποτέλεσμα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να μειωθεί ακόμα περισσότερο, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας αυξανόταν από 7% το 2008 σε άνω του 27% το 2013 και στο 60% στους νέους κάτω των 25 ετών. Σημαντική επιδείνωση κατέγραψαν πολλοί κοινωνικοί δείκτες σε απόλυτους όρους, όπως για παράδειγμα το ποσοστό φτώχειας που αυξήθηκε από 20,1% το 2008 σε 23,1% το 2013, ωστόσο σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης του 2008 το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 44,3% του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΠΕ μίλησε για νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως στην αγορά εργασίας λόγω και της τεχνολογικής προόδου, τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά έναν κοινωνικό διάλογο που πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει και στην Ελλάδα από τους κοινωνικούς εταίρους. Όπως προσέθεσε ο κ. Τσοτσορός, «στην υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα, η Ευρώπη των ήδη πολλών ταχυτήτων υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, η δε Ελλάδα ακόμη περισσότερο».

Για τις εξελίξεις στην ενέργεια

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, ο Πρόεδρος του Ομίλου δήλωσε ότι η παρατεταμένη ύφεση, η διαρκής αυξητική φορολόγηση, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, των καταθέσεων και των χορηγήσεων, είχε ως συνέπεια την ισχυρή μείωση της εγχώριας ζήτησης πετρελαιοειδών την περίοδο 2009-2015 και την αδυναμία ουσιαστικής ανάκαμψης κατά τον προηγούμενο χρόνο.
Ωστόσο, όπως είπε, σε αυτό το δύσκολο, αβέβαιο και επιβαρυμένο περιβάλλον, το 2016 ήταν η χρονιά των ιστορικών επιδόσεων για τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ, με κλειδιά της επιτυχίας την εξωστρέφεια, την διαρκή προσαρμογή στις ραγδαίες τεχνικοοικονομικές αλλαγές και την αποτελεσματική αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης.

«Καθοριστική ήταν η συμβολή της Εμπορίας, προκειμένου το ρεκόρ παραγωγής να συνοδευτεί από ρεκόρ κερδών» ανέφερε ο κ. Τσοτσορός, προσθέτοντας ότι η ΕΚΟ ΑΒΕΕ βελτίωσε περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά και με την αποτελεσματική εμπορική τοποθέτηση και επικοινωνία των δυο ισχυρών σημάτων ΕΚΟ και ΒΡ αυξήθηκαν τα μερίδια στη λιανική και χονδρική αγορά, σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες και σε όλα τα βασικά καύσιμα.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό έργο της συγχώνευσης των εταιριών ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα, επισημαίνοντας ότι μια συνεχής προσπάθεια έξι ετών ολοκληρώθηκε με αποφασιστικότητα και υποδειγματική επιτυχία, με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ (ΕΚΟ) ΑΒΕΕ να στέκεται στην αγορά ισχυρότερη από ποτέ, ως η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών στα Βαλκάνια.

Χαρακτήρισε τον ρόλο της εγχώριας και διεθνούς εμπορίας ως «αποφασιστικής σημασίας» για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Ομίλου για την επόμενη πενταετία 2017-20, την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος του ενεργειακού μετασχηματισμού και της συμμετοχής στην μεταψηφιακή εποχή.

«Σε αυτό το περιβάλλον αναμενομένης σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης, η ΕΚΟ καλείται να καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων μετεξέλιξης, προκειμένου να μετεξελιχθεί από εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών σε μια εταιρεία παροχής/εμπορίας ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών (NFR) υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τελικό καταναλωτή, διασφαλίζοντας έτσι την ηγετική της θέση στην παροχή ποιοτικών ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Τσοτσορός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο «Συνέδριο Πωλήσεων ΕΚΟ ΑΒΕΕ – 2017».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα