«Χρωστάτε πολλά, πληρώνετε λίγα. Θα δούμε… »

Ο ΒΑΛΤΝΙΣ ΝΤΟΜΠΡΟΦΣΚΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Την εκτίμηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτνις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στα μέλη των τριών Επιτροπών της Βουλής, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Ντρομπρόφσκι, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις συνομιλίες που γίνονται για τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματική στήριξη», σημειώνοντας «ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό, και πρέπει όλες οι πλευρές να βρουν λύση πάνω σε αυτό το πρόβλημα».

«Η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης προχωρά, παραμένουν κάποια ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων και εργαζόμαστε πάνω σε αυτά με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα «κόκκινα δάνεια», όπως και άλλα θέματα, ακόμα δεν έχουν επιλυθεί, συζητούνται με τις ελληνικές αρχές για να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ετοιμάσει νομοθετική πρόταση μέχρι τέλους του έτους, για την διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ντομπρόφσκις, μίλησε για σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλλε και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τόνισε ωστόσο την άμεση ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η δόση.

«Είναι σημαντικό να συμφωνηθούν οι τεχνικές δεσμεύσεις που καλύπτουν πολλούς τομείς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το πώς η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει όλες οι πλευρές να κινηθούμε άμεσα τους επόμενους δύο μήνες», τόνισε ο κ. Ντρομπρόφσκις.

Για τo ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι θα εξεταστεί μετά την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι παρότι, το «Eurogroup» δεν κάνει λόγο για ονομαστική περικοπή του χρέους, ωστόσο, μπορεί όπως είπε, να εξεταστεί ως προς τα χαμηλά επιτόκια ή τον χρόνο ωρίμανσης του για 20 περίπου χρόνια, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του.

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος και πληρώνει λιγότερα από ότι η Πορτογαλία ή Ιταλία. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτει κάποιες ανησυχίες, μόλις δούμε ότι το πρόγραμμα βαίνει καλώς, θα αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα», ανέφερε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα