Χρ. Σταικούρας: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κηρύξει “εσωτερική στάση πληρωμών”

Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οδήγησαν στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με αποτέλεσμα να στεγνώσει η αγορά, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκάλεσε ασφυξία στην πραγματική οικονομία, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αδυνατεί να επανεκκινήσει», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. «Οφειλές που παραμένουν σταθερά υψηλές, στα 5,1 δις ευρώ, πολύ υψηλότερες από το τέλος του 2014 (+34%), οπότε και ανέρχονταν στα 3,8 δις ευρώ, απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας», όπως επισημαίνει.

Τονίζει επίσης ότι «σύμφωνα με τα συνοδευτικά κείμενα της δεύτερης αξιολόγησης, στην πραγματικότητα οι οφειλές του Δημοσίου αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ, καθώς στα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά εκκρεμών υποχρεώσεων (π.χ. συντάξεις και επιστροφές Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α.)» και προσθέτει ότι «η  πλήρης αποπληρωμή τους συνεχώς μετατίθεται χρονικά για το απώτερο μέλλον, απόδειξη της κυβερνητικής ανευθυνότητας. Κι αυτό πλέον θα γίνει με δυσμενέστερους όρους. Μόλις 1,6 δις ευρώ από τη δόση, και μάλιστα τμηματικά, θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή τους, ενώ το Δημόσιο έχει πλέον την υποχρέωση, όπως καταγράφεται – για πρώτη φορά – στο τέταρτο Μνημόνιο, να συμβάλει με ίδιους πόρους (με υψηλή αναλογία 1/2 έναντι των δόσεων του δανείου)».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα