«Χτίζoυμε δίχτυ προστασίας για ελληνική πτώχευση»

Η Ελλάδα και η πιθανότητα χρεοκοπίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο και να απασχολεί άπαντες. Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται η «Wall Street Journal» ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ παραδέχεται ότι γίνονται κινήσεις για να προστατευτούν χώρες που υπάρχει παρουσία ελληνικών θυγατρικών.

Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επεξεργάζεται με τις εθνικές αρχές των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης έκτακτα εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Ταμείου που επικαλείται η Wall Street Journal. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια σπάνια δημόσια παραδοχή πως οι αρμόδιες αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποτυχίας να υπάρξει συμφωνία για την συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρει η WSJ, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες σε κάποια από τα γειτονικά χρηματοπιστωτικά συστήματα. Στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν περίπου το 22% των τραπεζικών assets, περίπου όσο κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΠΓΔΜ. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται επίσης στη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Σερβία.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Jörg Decressin, υποδιευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. «Συζητούμε μαζί τους αναφορικά με τα έκτακτα εναλλακτικά σχέδια που έχουν, ποια μέτρα μπορούν να λάβουν».

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές εποπτικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους κεντρικές τράπεζες –στην περίπτωση που η χρηματοδότηση από τις μητρικές τους εταιρείες κοπεί ξαφνικά- και πως τα κεφάλαια για τη διασφάλιση των καταθέσεων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα