«Χτυπήστε μας, βασανίστε μας, αλλά το μνημόνιο δεν θα το εφαρμόσουμε»

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.   Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup χαρακτηρίζοντας επιτυχία της Ελλάδας τη συμφωνία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπογράφτηκε κανένα μνημόνιο. «Χτυπήστε μας, βασανίστε μας, αλλά το μνημόνιο δεν θα το εφαρμόσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά που είπε ακόμα πως «τα μνημόνια είναι συνονθύλευμα παρανομιών».

 Ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως ο ΦΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθεί.  Όπως είπε ο ΦΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθεί σε νησιά, παραμεθώριο, τρόφιμα, βασικά προϊόντα, φάρμακα, βιβλία και έντυπα. «Θα ψάξω να βρω ένα αγαθό άνευ σημασίας να το αυξήσω για να δείξουμε καλή θέληση», τόνισε.   Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τη δημιουργική ασάφεια

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έριξε μια βόμβα λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τη δημιουργική ασάφεια στο κείμενο που απέστειλε για να μπορέσουν να το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.

«Είμαστε υπερήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας», είπε και πρόσθεσε πως:

«Μου είπαν οι Ευρωπαίοι αν είναι να το περάσουμε τώρα και μετά να πάει και στα κοινοβούλια εάν βάλουμε ένα νούμερο ή αν πούμε ότι καταργείται η προηγούμενη σας δέσμευση δεν θα περάσει απλά από τα κοινοβούλια».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως ποτέ δεν έγινε μεταρρύθμιση ουσιαστική στη χώρα και βαφτίζονταν μεταρρυθμίσεις οι μειώσεις των συντάξεων.  «Η μεγάλη διαπλοκή στην Ελλάδα έμενε στο απυρόβλητο και ουσιαστικά διαχειρίζονταν τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Ο ελληνικός λαός είπε όχι στο μνημόνιο και αυτό έκανα κι εγώ είπε ο υπουργός οικονομικών και στο Eurogroup «η εντολή που είχα από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση ήταν να επιμείνω ότι το μνημόνιο τελείωσε».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόσθεσε πως «ένα από τα πράγματα που μου είπαν έξω είναι ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα είστε σε ένα πρόγραμμα και πρέπει να το εφαρμόσετε». «Εάν συμφωνούσαμε και λέγαμε ότι η δημοκρατία έχει καταργηθεί λόγω ευρωκρίσης θα κάναμε το μεγαλύτερο δώρο στη Χρυσή Αυγή, τη Λεπέν, τον Φάρατζ και όλους τους αντιευρωπαϊστές. Είπα στον Σόιμπλε ας καταργήσουμε τις εκλογές. Τινάξαμε δύο Eurogroup στον αέρα επιμείναμε να συνδυάσουμε μια πολιτική με οικονομική συζήτηση. Πετύχαμε μέσα από αυτή την πολύ μεγάλη σύγκρουση μέχρι το τρίτο Eurogroup να αλλάξουμε τους συσχετισμούς από εκεί που είμασταν μόνοι μας το ανατρέψαμε. Δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε», πρόσθεσε.

Κριτική στις προεκλογικές κορώνες

Όταν ρωτήθηκε για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για πολλά στελέχη που έλεγαν θα σκίσουμε τα μνημόνια κράτησε αποστάσεις και απάντησε: «Εγώ δεν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εγώ θεωρούσα ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε για προεκλογικές υποσχέσεις. Η δική μου σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι με τον Αλέξη Τσίπρα».

Σχετικά με δηλώσεις στελεχών προεκλογικά του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ που προέτρεπαν τον λαό να μην τον πληρώσει είπε χαρακτηριστικά: «Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν μαργαριτάρια. Έχουμε και εμείς τα δικά μας».

Για τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είπε ότι θα έρθουν μέσα στο Σαββατοκύριακο αφού γίνουν κάποιες αλλαγές ακόμα πιο θετικές. «Δεν θέλουμε να κάνουμε τον φορολογούμενο που πληρώνει να νιώθει ανόητος».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «δεν ζούμε σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία», και πρόσθεσε πως «ο τρόπος που λειτουργεί το Eurogroup, δεν συνάδει με το ιδεώδες του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν μας έβαζε στην Ευρώπη». Κατέληξε δε πως «και η Κομισιόν τελεί υπο καθεστώς δέσμευσης απέναντι στο Eurogroup».

«Εν αρχήν υπάρχει η  δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα πάμε ποτέ ξανά στην αναξιοπρέπεια των πρωτογενών ελλειμμάτων. Αυτά που έχουν στόχο την ανακούφιση των αδύναμων θα έρθουν άμεσα. Το κείμενο είναι το φύλλο συκής για να τελειώσει το μνημόνιο. ΄΄Χτυπήστε μας βασανίστε μας δεν θα το κάνουμε΄΄  να συνεχίσουμε το μνημόνιο είπα στους εταίρους. Με τι θα το αντικαταστήσουμε; Η συμφωνία είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο που μπήκε στη θέση του μνημονίου. Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα το κάνουμε να φύγουμε από το ευρώ. Ο κόσμος περισσότερο από χρήματα και από δουλειές μου ζητάει να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια μας», είπε μεταξύ άλλων.

Τι είπε για Γλέζο και Μηλιό

Σχετικά με το επικριτικό για τη συμφωνία κείμενο του Γιάννη Μηλιού ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «για να διαπραγματευτείς για να έχεις συμφωνία πρέπει να φανταστείς τη ρήξη. Διανοείσαι τη ρήξη για να υπάρχει συμφωνία. Ο κόσμος δεν είπε: Σπάστε τα με την Ευρώπη».

Όσα είπε ο Γιάννης Μηλιός «είναι το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας» και πρόσθεσε πως στεναχωριέται για αυτό.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δημιουργική διαφωνία. «Οι αντιδράσεις είναι ωραίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης πως «πετύχαμε την κατάργηση όλων των υφεσιακών μέτρων που πρόκειται για την κατάργηση του μνημονίου».

Για το ασφαλιστικό είπε πως μακροπρόθεσμη λύση είναι να αξιοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία του δημοσίου που είναι υπο κατάρρευση. «Στόχος μας είναι αυτή η περιουσία να μην εκποιηθεί να αναπτυχθεί και να ενταχθεί σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα», είπε.

Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό είπε ότι «παραλάβαμε άδεια ταμεία και μια πιστωτική κάρτα του κράτους στο κόκκινο« ενώ αναρωτήθηκε «πού είναι τα πλεονάσματα». Εκτίμησε πως η ευρωζώνη δεν θα αφήσει για ένα μικρό ποσό να τιναχθούν όλα στον αέρα, δεσμεύτηκε όμως να μην πει παραπάνω «για να μην υπονομεύσω την προσπάθεια που κάνουμε».

Για την αντίδραση του Μανώλη Γλέζου είπε πως στεναχωρήθηκε πάρα πολύ ενώ τόνισε πως είναι πεπεισμένος πως εαν είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του μια ώρα θα τον έπειθε.

Νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Το πρώτο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει είναι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με υπέρτατο όραμα να είναι μια κάρτα του πολίτη, smart card με τσιπάκι, η οποία θα λειτουργεί και ως ταυτότητα για να έχει ο πολίτης πρόσβαση στο ΕΣΥ σε οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου ενώ τα άτομα που κρίνονται ότι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας με αυτήν την κάρτα να μπορούν να τη χρησιμοποιούν στα σούπερ μάρκετ, χωρίς να στέκονται στην ουρά και στα κοινωνικά παντοπωλεία».

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης είπε πως μόλις χθες κατάφερε να ασχοληθεί με θέματα του υπουργείου του καθώς μέχρι τώρα αγωνιζόταν για το δικαίωμα στην ισηγορία στην Ευρώπη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα