«Χωρίς μεταρρυθμίσεις τέλος οι συντάξεις σε πέντε χρόνια»

Ηχηρά μηνύματα με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ που προειδοποιεί την Ελλάδα ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα και να μην πληρωθούν οι συντάξεις αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και δεν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε συνέντευξή του στη Le Figaro ξεχωρίζει τον Τσακαλώτο από τους καταστροφικούς, όπως τους χρακτηρίζει, 6 μήνες του Βαρουφάκη.

«Δεν θα έχουν από αύριο πρόβλημα χρηματοδότησης. Όμως αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει ένα πρόβλημα χρημάτων. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους (επιτόκια και επιστροφές) περίπου 4 δισ. € το πρώτο τρίμηνο», τόνισε αρχικά στη συνέντευξή του και συνέχισε, λέγοντας:

«Είναι επίσης, πολύ πιθανό ότι η χώρα θα έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη χρημάτων για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Βεβαίως, έχει πάντα την δυνατότητα να καθυστερήσει τις πληρωμές, όπως αυτές των προμηθευτών, μια πρακτική την οποία η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Όμως δεν την συνιστώ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία».

Μιλώντας για το ασφαλιστικό επεσήμανε πως εάν η χώρα δεν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συντάξεις σε 5 χρόνια.

«Οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή. Όμως είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πως το σημείο εκκίνησης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών δεν είναι πάντα διαφορετικό», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει δηλώσει και ο ίδιος, το τωρινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, σε πέντε χρόνια δεν θα έχει πια χρήματα για να χρηματοδοτήσει το σύστημα των συντάξεων. Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο να δημιουργηθεί ένα σύστημα συντάξεων που θα είναι βιώσιμο. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πως θα το καταφέρουμε. Όμως δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει επίσης, να δούμε τους δημοσιονομικούς στόχους και τις προσαρμογές που θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να τους επιτύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο».

Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ βλέπει πως υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην ατμόσφαιρα, κυρίως λόγο της παρουσίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο «τιμόνι» του υπουργείου Οικονομικών.

«Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν μια καταστροφή. Ο τότε έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζόταν καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη όμως σήμερα, συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους», δήλωσε.

Οσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο γενικός διευθυντής του ESM εκτίμησε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα.

Ερωτηθείς για την ελάφρυνση του χρέους υπογράμμισε πως «Το Eurogroup έχει δεσμευθεί για αυτό. Και είναι αλήθεια πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει ανταμοιβή. Όμως οικονομικά, η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει πάρει μια περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των επιτοκίων που θα πρέπει να καταβάλει. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα