Χωρίς ξένα έντυπα θα μείνει η Ελλάδα

Αν είστε από αυτούς τους Έλληνες που συνήθιζαν να διαβάζουν ξένες εφημερίδες και περιοδικά μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Αν, επίσης, έχετε κάποιο αλλοδαπό φίλο που σκοπεύει να επισκεφτεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, ενημερώστε τον ότι δεν θα μπορεί να αγοράσει έντυπα που κυκλοφορούν στο εξωτερικό.

Όλα τα παραπάνω ήταν εφικτά… last year όταν και βρισκόταν «εν ζωή» το Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου στην Ελλάδα. Δυστυχώς από δω και στο εξής δεν θα έχουμε αυτή τη πολυτέλεια καθώς το Πρακτορείο ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών του και ζήτησε από τους συνεργάτες του ιδιοκτήτες των σημείων πώλησης του ξένου Τύπου, να προχωρήσουν σε εκκαθάριση. Οι γνωρίζοντες δεν ξαφνιάστηκαν από την είδηση, καθώς –όπως λέγεται– το τελευταίο 10ήμερο τα σημεία πώλησης που διέθεταν ξένες εφημερίδες και περιοδικά σταδιακά «ξέμεναν» από τίτλους, με αποτέλεσμα τα σταντ να μένουν άδεια

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στη χώρα μας διακινούνται περίπου 4.000 τίτλοι ξένων περιοδικών και 20 τίτλοι εφημερίδων, ακολουθώντας μία παράδοση μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 60 χρόνια ζωής. Το πρόβλημα, ωστόσο, παίρνει κι άλλες διαστάσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι τις κάκιστες εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν στους επισκέπτες της Ελλάδα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Σε μία χώρα που ευελπιστεί να φιλοξενήσει 15-20 εκατ. τουρίστες, το να μην μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να διαβάσουν ξένο Τύπο είναι πλήγμα. Αντίστοιχο πλήγμα θα υποστούν και αρκετοί επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου του Τύπου οι οποίοι βλέπουν τις ελπίδες τους για μία επικερδή θερινή περίοδο να εξανεμίζονται.

Το τι μέλει γενέσθαι είναι ένα ζητούμενο που δεν έχει σίγουρη απάντηση. Καταρχήν θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πολλά από τα ξένα έντυπα που κυκλοφορούσαν στη χώρα μας δεν πρόκειται να τα δούμε να ξανακρέμονται στα μανταλάκια πριν το τέλος του καλοκαιριού. «Από Σεπτέμβρη και βλέπουμε» είναι η εκτίμηση που κυριαρχεί, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν το Ελληνικό Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου (σ.σ. εδρεύει στο Κορωπί) να ξανανοίγει στις αρχές Ιουνίου. Υπάρχουν, τέλος, και οι πιο αισιόδοξοι που ευελπιστούν να γίνει πραγματικότητα η φημολογία που έχει αναπτυχθεί εσχάτως ότι Κύπριος επιχειρηματίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρει το «μαγαζί» της διανομής ξένου Τύπου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα