Χωρίς το ζεύγος Παπαντωνίου ξεκίνησε η δίκη για τα «πόθεν έσχες»

Χωρίς την παρουσία των κατηγορουμένων, του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και στης συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, ξεκίνησε το πρωί στο Πενταμελές Εφετείο η δίκη  για την ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης που είχε υποβάλει το ζευγάρι για το έτος 2010.

Η υπόθεση αφορά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η Εισαγγελία Διαφθοράς, όταν εντοπίστηκε από τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού Σταυρούλας Κουράκου. Η δικογραφία είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά τα οικονομικά έτη 2008, 2009 και 2010.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του έχουν καταδικαστεί για προηγούμενες πράξεις που αφορούν τα έτη 2008 και 2009 σε ποινές φυλάκισης 4 ετών ο καθένας, ενώ για το 2010 καταδικάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς ο ελβετικός λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000 και αφορούσε χρήματα της κ. Κουράκου και του πρώην συζύγου της, τα οποία προορίζονταν για τις σπουδές των δύο γιων τους. Υποστήριξε, επίσης, πως το επίμαχο ποσό επαναπατρίστηκε το 2010 και περιήλθε στα παιδιά της συζύγου του.

Η Δικαιοσύνη πάντως, με τις αποφάσεις που έχει εκδώσει ήδη, δεν έχει αποδεχθεί την εκδοχή του κ. Παπαντωνίου, θεωρώντας ότι η μη δήλωση των χρημάτων αποτελεί «συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψής τους» και εκτιμώντας ως κομβικό σημείο ότι η μεταφορά των χρημάτων στην Ελβετία έγινε με τη μεσολάβηση συνεργάτη του πρώην υπουργού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα