Ψάχνει για επενδυτές ο Αλαφούζος

Ολοκληρώνεται η περίοδος της… Λαϊκής Βάσης στον Παναθηναϊκό; Το εγχείρημα πέτυχε, ή έπεσε στα… βράχια; Ποιες είναι οι σκέψεις του Γιάννη Αλαφούζου για την επόμενη μέρα; Πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στον σύλλογο της Αθήνας; Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν δεδομένα, σκέψεις και πλέον έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Στον Παναθηναϊκό έχει διαμορφωθεί ένα δύσκολο σκηνικό σε οικονομικό επίπεδο. Ο Αλαφούζος προσπάθησε να εξυγιάνει την ΠΑΕ και παράλληλα να θέσει τις βάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική ομάδα. Η πρώτη σεζόν της απεξάρτησης από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και της Λαϊκής Βάσης  πήγε ανέλπιστα καλά, γεγονός που σίγουρα ήταν θετικό. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, αποδείχθηκε πως προκάλεσε περισσότερα προβλήματα. Διότι διαμόρφωσε ένα κλίμα που δεν συμβάδιζε με την κατάσταση και τις ανάγκες της ομάδας. Το ότι κατέκτησε η ομάδα το Κύπελλο και βγήκε δεύτερη στο πρωτάθλημα δεν σήμαινε ότι θα υπήρχε ανάλογη επιτυχία και τα επόμενα χρόνια. Το ότι οι μεταγραφές απέδωσαν στον μέγιστο βαθμό, δεν σήμαινε ότι θα υπήρχε ανάλογη «ευστοχία» και τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ο Γιάννης Αλαφούζος ανοίχτηκε. Σαφώς και πέτυχε να βάλει σε μία τάξη τα οικονομικά του συλλόγου, όμως υπερεκτίμησε τις αγωνιστικές δυνατότητες, υπολογίζοντας έσοδα από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, οι οποίες ποτέ δεν επετεύχθησαν. Ως εκ τούτου, αναγκάστηκε να πάρει δάνεια και να υποθηκεύσει τα έσοδα των επόμενων χρόνων από τα εισιτήρια διαρκείας. Με άλλα λόγια, αν ο Παναθηναϊκός δεν συμμετέχει κάθε χρόνο στους ομίλους του Europa League τουλάχιστον, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ακόμη οικονομικό αδιέξοδο.

Η Γερουσία των 15 επιχειρηματιών

 Ο Αλαφούζος αποκάλυψε τα σχέδιά του στη Νέα Υόρκη. Τι είπε; «Η Παναθηναϊκή Συμμαχία δεν πήγε τόσο καλά όσο περιμέναμε να πάει και οπωσδήποτε πρέπει να σκεφτούμε πως αυτό το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης θα αλλάξει. Ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη Συμμαχία, δηλαδή να υπάρχουν πολλοί οπαδοί που να βάζουν ένα μικρό ποσό και να είναι μέλη και μέτοχοι του Παναθηναϊκού και συγχρόνως να υπάρχει κάτι που σκεφτόμαστε, δεν είναι ακόμη αποφασισμένο, μια Γερουσία, όπου να είναι 10-15 επιχειρηματίες να βάζουν χρήματα, εγώ ούτως ή άλλως έχω υποχρεώσεις και από τον νόμο να βάζω κάποια χρήματα, αλλά να δημιουργηθεί μια Γερουσία που θα τον διοικεί. Διότι το απλοϊκό, ρομαντικό μοντέλο που όλοι μαζί οι Παναθηναϊκοί θα διοικούσαμε τον Παναθηναϊκό δεν πέτυχε, είχε αδυναμίες. Κινδυνεύαμε να είχαμε θέματα λαϊκισμού, όπως έχουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Θα έχουμε ένα υβριδικό σύστημα, που οι πολλοί να βάζουν λίγα και κάποια Γερουσία τα πολλά, όχι πάρα πολλά. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι μια βάρδια», δήλωσε ο πρόεδρος του «τριφυλλιού».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι «σπάει» η έννοια της Λαϊκής Βάσης και η ομάδα πάει σε… μοντέλο Χρηματιστηρίου. Τουτέστιν, κάτι σαν πολυεθνική, η οποία θα διαθέτει τους μεγαλομετόχους και τους υπόλοιπους, οι οποίοι θα επενδύσουν στη μετοχή της ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Η κοινή συνισταμένη τού… χθες και του… αύριο

 

Το αμέσως επόμενο διάστημα, λοιπόν, αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στα διοικητικά του συλλόγου και δη στο μετοχικό μοντέλο. Η κοινή συνισταμένη τού «χθες» και του «αύριο» διαχέεται σε δύο άξονες. Ο ένας είναι ότι παραμένει ως βάση χρηματοδότησης η συμμετοχή του κόσμου. Το ότι θα βγουν μπροστά 10-15 λεφτάδες, δεν σημαίνει ότι ο απλός φίλαθλος θα μείνει εκτός και δεν θα συμμετέχει. Η παρουσία είναι απαραίτητη. Δεύτερον, ότι η ομάδα θα πρέπει να συντηρείται από τους δικούς της πόρους. Οι μεγαλομέτοχοι, όπως τους οραματίζεται ο Γιάννης Αλαφούζος, θα λειτουργούν ως τα άτομα που θα βάλουν ένα κεφάλαιο σε πρώτη φάση και στη συνέχεια θα εξυπηρετούν τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύπτουν. Δεν θα αποτελούν πάγια πηγή εσόδων για την ΠΑΕ.

Ο ρόλος του Ζιλμπέρτο Σίλβα

Στο σημείο αυτό ανοίγει η αυλαία και εμφανίζεται στη σκηνή ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος στον ρόλο του τεχνικού διευθυντή καλείται να βρει παίκτες που θα αποδώσουν αγωνιστικά και θα φέρουν χρήματα στο ταμείο της ομάδας στο μέλλον. Καλείται επίσης να οργανώσει τις ακαδημίες και να βγάλει παίκτες για τους ίδιους λόγους. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ομάδα πρέπει να βγαίνει Champions League. Προφανώς και πρέπει, και θα ήταν ιδανικό κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Αν ήταν, θα είχε ήδη πετύχει τον στόχο.

Το οικονομικό είναι ένα σκέλος το οποίο ο Ζιλμπέρτο Σίλβα θα θέσει σε προτεραιότητα. Στη σύσκεψη που είχε με τον Γιάννη Αλαφούζο, αντιλήφθηκε πολύ καλά τις ανάγκες. Η ομάδα πρέπει να αυτοσυντηρείται και αυτό αποτελεί τη βασική δουλειά του. Το αγωνιστικό θα διαμορφώνεται κυρίως από τον προπονητή. Όλα τα παραπάνω απαιτούν χρόνο και εμπεριέχουν ρίσκο. Κάθε αλλαγή έχει ρίσκο. Ο στόχος, όμως, είναι να γίνει καλύτερη η ομάδα. Να βελτιωθούν οι συνθήκες και να γίνει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα