Ψάχνουν ποινικές ευθύνες για τον διαγωνισμό στη ΝΕΡΙΤ

Ποινικές ευθύνες για τις καταγγελλόμενες παρατυπίες στον διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, καθώς η προϊσταμένη κ. Παναγιώτα Φάκου, μετά τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Η Εισαγγελέας ζητά τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών σχετικά με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 139 δημοσιογράφων, με βάση όλο το υλικό που αφορά όσα καταγγέλλονται για τον επίμαχο διαγωνισμό, αλλά και σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Ν. Τσούκαλης, για τη νομιμότητα και το αδιάβλητο των διαδικασιών του επίμαχου διαγωνισμού.

Την έρευνα θα διενεργήσουν οι εισαγγελείς, Αριστείδης Κορέας και Χαρ. Λακαφώσης, με την εντολή να ελέγξουν τη βασιμότητα των καταγγελλομένων και να διαπιστώσουν, αν και σε βάρος ποιων προκύπτουν ποινικές ευθύνες. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει δημοσιεύματα και στοιχεία που φέρεται να καταδεικνύουν σειρά παραβιάσεων όρων της προκήρυξης, φωτογραφικές πριμοδοτήσεις υποψηφίων και αποκλεισμούς άλλων. Μεταξύ άλλων τίθεται υπό την κρίση της Δικαιοσύνης και το θέμα της πρόσληψης 59 δημοσιογράφων, 20% από τις προκηρυχθείσες θέσεις με «τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα» σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού για τη σύνταξη και παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης. Κατά τα καταγγελλόμενα η χρήση του 20% έδωσε δυνατότητα συγκεκριμένων επιλογών στην Επιτροπή Αξιολόγησης.

Τέλος, στα στοιχεία που έχει η Εισαγγελία περιλαμβάνονται και καταγγελίες που αφορούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ στον οποίο καταλογίζεται θητεία σε θέση ευθύνης του σε συγκεκριμένη ΜΚΟ που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως ήδη διενεργείται έρευνα από τον 4ο πταισματοδίκη σχετικά με καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που φέρεται να κατέθεσαν διαγωνιζόμενοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα