«Ψήλωσε» μαζί με τα… παιδιά του

Η επιλογή του Κώστα Μίσσα για την τεχνική ηγεσία της Εθνικής μπάσκετ είναι γεγονός πως… ξίνισε κάπως την πλειοψηφία των Ελλήνων φαν του μπάσκετ που περίμεναν ένα πιο ηχηρό όνομα στον πάγκο, όμως οι αποφάσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου δεν λαμβάνονται ποτέ στην τύχη.

Εκείνο που μέτρησε περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η προϋπηρεσία του «στρατηγού» στις μικρότερες εθνικές ομάδες, όπου συνεργάστηκε με τους σημερινούς άσους της ανδρών.

Οι περισσότεροι διεθνείς, άλλωστε, υπό την καθοδήγησή του αναδείχθηκαν με την Εθνική Νέων πρωταθλητές Ευρώπης το 2009 στη Ρόδο. Εκείνη η ομάδα με Παπανικολάου, Σλούκα, Παππά, Μάντζαρη, Γιάνκοβιτς και Μπόγρη ήταν που ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους τους Έλληνες ότι στην Εθνική η σωστή δουλειά ξεκινά από τις χαμηλές ηλικίες.

Ο Μίσσας είχε την τύχη το 2013 να έχει στα χέρια του μία ακόμα σπουδαία νέα φουρνιά (όπως ο Αντετοκούνμπο, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Γιώργος Αγραβάνης, ο Λευτέρης Μποχωρίδης και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης), από το… μπόλιασμα της οποίας με τους θρυλικούς «90ρηδες» προκύπτει η αφρόκρεμα του ελληνικού μπάσκετ.

Ο 64χρονος κόουτς ξέρει τι σημαίνει Εθνική ομάδα, αφού βρίσκεται χρόνια στους κόλπους της. Αντιλαμβάνεται την βαρύτητα αυτής της θέσης του προπονητή της Εθνικής Ανδρών. Ξέρει επίσης τι σημαίνει να συμμετέχει σε ένα τουρνουά 2 εβδομάδων, όπου κάθε αποτέλεσμα έχει την σημασία του. Μπορεί στα μάτια πολλών ο Μίσσας να μην ήταν «ενεργός» επειδή δεν βρισκόταν στον πάγκο κάποιου συλλόγου, αλλά κάθε καλοκαίρι έδινε τις δικές του μάχες στις Εθνικές ομάδες.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του ωστόσο είναι ότι στο παρελθόν έχει τύχει να έχει υπό τις οδηγίες του πολλούς από τους παίκτες που πιθανότατα θα βρίσκονται στην προεπιλογή της Εθνικης. Οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Παπανικολαου, Σλούκας, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Μπόγρης έχουν δουλέψει με τον Μίσσα. Τον Κώστα Κουφο τον ξέρει γιατί για χάρη του είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ το 2014 για να συζητήσουν τότε για την Εθνικη ενόψει του Ευρωμπάσκετ του 2015. Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία λογικά τον εχουν προλάβει στον πάγκο κάποιας ομάδας. Όλα αυτά λοιπόν έχουν την δική τους σημασία.

Η επιλογή του Κώστα Μίσσα θα κριθεί από την εικόνα της ομάδας στο παρκέ και – κυρίως – το αποτέλεσμα. Αυτό γινόταν πάντα εξάλλου και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Αν ο έμπειρος τεχνικός επαναφέρει την Εθνική στον δρόμο των επιτυχιών, τότε θα γνωρίσει την αποθέωση. Αν δεν τα καταφέρει, τότε ξέρει ότι θα είναι από αυτούς που θα κατηγορηθούν. Αυτή είναι η μοίρα των προπονητών εξάλλου και ο νέος εκλεκτός της ΕΟΚ το ξέρει αυτό καλύτερα από τον καθένα.

Ψηλά ο πήχης για το Ευρωμπάσκετ

Στο φετινό Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί σε τέσσερις χώρες (Ρουμανία, Φινλανδία, Ισραήλ και Τουρκία) θα φανούν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Εθνικής μπάσκετ του Κώστα Μίσσα.

Η Ελληνική ομάδα ξεκινά από τον πρώτο όμιλο, οι αναμετρήσεις του οποίου θα διεξαχθούν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με αντιπάλους πέρα από τους οικοδεσπότες, την Ισλανδία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και την Πολωνία.

Το σύστημα διεξαγωγής δεν αλλάζει, από τους τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες κάθε γκρουπ, από τις οποίες ξεκινούν τα νοκ άουτ παιχνίδι με τη φάση των 16.

Όπως είναι φυσικό ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά μετά τη σούπερ φετινή σεζόν του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο NBA και ο Κώστας Μίσσας αναμένεται να του αναθέσει ηγετικό ρόλο στο παρκέ. Γενικά η σημερινή Εθνική δείχνει πλήρης με αξιόλογες λύσεις παντού και μένει να δούμε πως ο νέος προπονητής θα καταφέρει να πάρει από όλους το καλύτερο. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το φετινό Ευρωμπάσκετ συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την επιτυχία του 1987 που αποτελεί βαριά κληρονομιά για τους σημερινούς διεθνείς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα