«Ψήνεται» το Champions League του μπάσκετ!

Η διάσπαση στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ. Όλα δείχνουν ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα υλοποιήσει το όραμα δημιουργίας ενός μεγάλου και ενιαίου πρωταθλήματος Ευρώπης, όχι με την ίδια μορφή του NBA των 30 ομάδων, αλλά με διάφορες παραλλαγές.

Η Euroleague έχει διασφαλίσει 11 συμβόλαια μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων (μεταξύ των οποίων ΟΣΦΠ και ΠΑΟ), αφού τις δελέασε με μεγάλα συμβόλαια. Ωστόσο, αν υλοποιηθεί το όραμα της FIBA και ξεκινήσει μία διοργάνωση με 24 ή 32 ομάδες με τη μορφή του ποδοσφαιρικού Champions League, τότε τα περισσότερα βλέμματα θα στραφούν σε αυτόν τον θεσμό, αν όχι από την πρώτη χρονιά, σίγουρα στο μέλλον.

Οι άνθρωποι της FIBA ξέρουν πως οι μεγάλες ομάδες αρχικά δεν θα μετέχουν στη διοργάνωση, αλλά προφανώς ποντάρουν στην αίγλη που θα αποκτήσει ο θεσμός με τα χρόνια, αλλά και στη δυνατότητα που τους δίνεται να συνδυάσουν το ευρωπαϊκό Champions League με το NBA, προφανώς με τη διεξαγωγή κάποιας διηπειρωτικής διοργάνωσης! Το να έρθουν ομάδες του ΝΒΑ για επίσημα παιχνίδια στην Ευρώπη, προφανώς είναι ένα κίνητρο.

Η απόφαση για τη δημιουργία του Champions League δεν αναμένεται σύντομα, διότι η FIBA πρέπει να έρθει σε επαφή με τις ευρωπαϊκές εγχώριες λίγκες προκειμένου να αποσπάσει τις διαθέσεις των εκάστοτε Ομοσπονδιών. Προφανώς για να υπάρξει ανταγωνιστική διοργάνωση με τη συμμετοχή 24 έστω ομάδων, χωρίς τις 11 καλύτερες, θα πρέπει οι Ομοσπονδίες να δεσμευτούν σε αναβάθμιση των εγχώριων πρωταθλημάτων τους, προκειμένου οι ομάδες που θα προκρίνονται από τις όχι και τόσο μπασκετικές, να έχουν τουλάχιστον μία δυναμική που να δημιουργεί ενδιαφέρον στο υπό σκέψη θεσμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα