Ψήφος για την Ευρώπη, όχι για αλλαγή κυβέρνησης

Τα διλήμματα που έχουν θέσει οι μονομάχοι λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι σε υψηλούς τόνους. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατίθενται με ένταση, επιδιώκοντας όχι μόνο να αποδομήσουν τον αντίπαλο, αλλά και να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ακολουθήσουν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το όραμά του για την ανάπτυξη της χώρας κατά την επόμενη επταετία, προανήγγειλε τη σταδιακή επαναφορά της Ελλάδας στα επίπεδα πριν από την κρίση, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε με σαφήνεια το διακύβευμα των ευρωεκλογών: «Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης θα μας οδηγήσει στο μέλλον, είναι αυτό που αντικαθιστά τα μνημόνια.

Σε αυτό καλείται ο πολίτης να απαντήσει: μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση; Μπροστά να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή πίσω στη στασιμότητα και την καθυστέρηση; Η χώρα θα προχωρήσει ή θα ξανακυλήσει σε έναν εφιάλτη;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε, δηλώνοντας βέβαιος ότι οι Έλληνες θα αποφασίσουν σωστά καθώς «πάνω από κόμματα και συνθήματα αγαπούμε την πατρίδα μας».

Παράλληλα, στη Ν.Δ. προσπαθούν να κλείσουν με κάθε τρόπο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι την Κυριακή ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας για την επόμενη πενταετία στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, τόσο από το Μαξίμου, όσο και από τη Συγγρού αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να ζητήσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ την επαύριον των εκλογών, όταν πέρα από μία μικρή νίκη έχει γνωρίσει βαριές ήττες σε όλες τις περιφέρειες, αλλά και σε όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας. Επίσης, έχοντας πάρει μολύβι και χαρτί μετρούν ότι το περιβόητο δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» δεν βγαίνει αριθμητικά.

Οι δυνάμεις που συνασπίζονται στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να είναι η πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής. Αντίθετα, οι καθαρά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που βάζουν πάνω από όλα τη σταθερότητα αναμένεται να έχουν αθροιστικά ποσοστά που θα ξεπεράσουν το 51%.

Έδωσε όραμα

Πάντως, σύμφωνα με τους αντικειμενικούς παρατηρητές, ο Αντώνης Σαμαράς με την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου 2015-2020 έδωσε το όραμα που αναζητούσαν οι πολίτες από την πρώτη ημέρα που εισήλθε η χώρα στην κρίση και στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ξεκάθαρα το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα αιτιολογεί την επόμενη ημέρα για την οποία υπέστησαν σκληρές θυσίες όλοι οι πολίτες. Με τον τρόπο αυτό έθεσε επί τάπητος και το διακύβευμα της κυριακάτικης κάλπης, απευθυνόμενος πρωτίστως σε όσους έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της ύφεσης και που αποτελούν την παραδοσιακή δεξαμενή των υποστηρικτών του.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με όπλο μόνο τη συνθηματολογία δεν έχουν παρουσιάσει όλο αυτό το διάστημα ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Ο Στρατούλης μιλάει ότι θα κάψει το μνημόνιο έξω από τη Βουλή, ο Λαφαζάνης ότι πρέπει να γυρίσουμε στη δραχμή, ο Μηλιός ότι θα επανέλθει ο κατώτερος μισθός στις εποχές πριν από την κρίση. Επίσης, ουκ ολίγοι βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου υπόσχονται στους πάντες τα πάντα, ενώ, όταν τους τεθεί το ερώτημα πού θα βρουν χρήματα για να υλοποιήσουν όλες αυτές τις υποσχέσεις, περί άλλων τυρβάζουν.

Και τέλος, ο Τσίπρας τον τελευταίο καιρό ακολουθώντας τις συμβουλές των Δραγασάκη και Σταθάκη ομιλεί περί υπομονής και ότι δεν μπορούν να αλλάξουν όλα σε μία ημέρα.

Σε αντίθεση, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για όλους τους μεγάλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους και προφανώς θα κληθούν να σηκώσουν και το βάρος της ανάκαμψης. Ακόμη και αν δεν υποσχέθηκε κάτι –αποφεύγοντας ορθώς την παροχολογία– έδειξε ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες και έσπευσε να τις ενσωματώσει στον σχεδιασμό του.

Η πρότασή του για σταδιακή μείωση της φορολογίας ήταν μια εξαγγελία που περίμενε η κοινωνία και σίγουρα το συντηρητικό ακροατήριο. Μικρομεσαίοι και μικροϊδιοκτήτες βλέπουν σαστισμένοι για χρόνια τους φόρους να συσσωρεύονται από τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αύξηση της φορολογίας του μεγάλου πλούτου και των συντελεστών των επιχειρήσεων!

Ο Σαμαράς διαχωρίζει τώρα την επιλογή του και θέτει με διλημματικό τρόπο το θέμα στους ψηφοφόρους. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αναφορά του για βελτίωση της ρευστότητας. Άλλωστε, λίγες ώρες νωρίτερα, Στουρνάρας και Χατζηδάκης είχαν εξαγγείλει τη διάθεση 200 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφισταμένων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την παροχή ρευστότητας.

Ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να θέσει ένα ορόσημο, ένα σημείο καμπής στις πολιτικές που ακολουθεί. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, έκανε αναφορά στον κατώτατο μισθό και εμφάνισε μια εικόνα ανάπτυξης βασισμένη σε αριθμούς κατά τα πρότυπα των δύο εκδηλώσεων στο Ζάππειο, όταν η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση.

Η επιλογή του να μη συνυπολογίσει τα μεγέθη από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου (παρά την εκτενέστατη αναφορά) ήταν μια στρατηγική κίνηση που μάλλον προσέδωσε ρεαλισμό στο σχέδιό του, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τελικά.

Να πειστούν οι ψηφοφόροι

Την ίδια ώρα το μήνυμα που απευθύνει το Μαξίμου είναι πως ο πολιτικός απολογισμός για τις εκλογές θα γίνει σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών. Γι’ αυτό και τα τελευταία 24ωρα όλος ο κομματικός μηχανισμός κινήθηκε στην κατεύθυνση, ώστε να περιοριστεί η αποχή, να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και να αυξηθεί και άλλο η συσπείρωση της «γαλάζιας» κομματικής και κοινωνικής βάσης.

Η μεγάλη αγωνία για τους επιτελείς τής Ν.Δ. είναι να μην καταγραφεί μεγάλη αποχή, και ήδη επιχειρείται μεγάλη κινητοποίηση ενόψει των ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων και θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα της επόμενης ημέρας. Μάλιστα, έμπειρα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη είναι προβληματισμένα και συζητούν για το κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι χαλαρή ή τιμωρητική ψήφος αυτή την Κυριακή, καθώς δεν φάνηκε να εκδηλώθηκε στον πρώτο γύρο.

Ο κεντρικός στόχος τής Ν.Δ. είναι να την ψηφίσουν οι «γαλάζιοι» δυσαρεστημένοι και αναποφάσιστοι και να μην επιλέξουν τα κόμματα δεξιά τής Ν.Δ., όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό (Πολύδωρας-Ζώης-Ψωμιάδης και Νικολόπουλος), ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Χρυσή Αυγή.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα