«Ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%

Πρόταση για οριζόντιο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις που θα αγγίζει ποσοστιαία το 5,2% έκανε προς την κυβέρνησης –και επιβεβαιώθηκε δια τηλεοράσεως– το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΕΤΕΑ Τάσος Παπανικολάου μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού Μega εξήγησε ότι η εν λόγω μείωση είναι αποτέλεσμα της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου 4052/2012 για αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, αρχής γενομένης από τις αρχές του επόμενου μήνα. Βασική προϋπόθεση να γίνει πράξη η εισήγηση του ΕΤΕΑ είναι να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Αν η κυβερνητική απάντηση είναι θετική, τότε οι συνταξιούχοι θα δουν κουτσουρεμένες τις συντάξεις τους, είτε στην εκκαθάριση του Ιουλίου ή στην πληρωμή του μηνός Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα όσα δήλωσε ο διοικητής του ΕΤΕΑ η μείωση θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 10 ευρώ, μιας και η μέση επικουρική σύνταξη είναι στα 200 ευρώ.
«Σε μια δύσκολη στιγμή κάναμε τη μικρότερη μείωση για τους πολίτες» υποστήριξε ο διοικητής του ΕΤΕΑ. Ανέφερε, δε, ότι «θα δούμε ξανά τα νούμερά μας στο τέλος του έτους αλλά πιστεύω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μείωση για φέτος».
Αν πάντως κάτι φοβίζει είναι η χρονική διευκρίνιση του διοικητή ότι «αυτή θα είναι η τελευταία μείωση για φέτος». Και αυτό γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι λόγω της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, τα ταμεία προκειμένου να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (να πληρώνουν σε συντάξεις όσα εισπράττουν από ασφαλιστικές εισφορές) θα οδηγήσει και σε άλλες μειώσεις συντάξεων.

Για την ιστορία να πούμε ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης έχουν ενσωματωθεί:
– Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), οι τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ): Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών & Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ) & Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού εταιρειών Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ)
– Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ»,
– Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση,
– Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα