«Ωρολογιακή βόμβα» η χρεοκοπία των δήμων

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΚΕΔΕ

Όταν στα τέλη Νοεμβρίου ο δήμος Σαλαμίνας κήρυξε (και επισήμως) πτώχευση, υπαγόμενος στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 174 του νόμου 4270/ 2015, το περιστατικό φαίνεται ότι δεν ήταν περιστασιακό αλλά αποτελούσε την κορυφή του παγόβουνου που λέγεται «χρεοκοπία των δήμων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50 έως 70 δήμοι αναμένεται να ακολουθήσουν τον δρόμο της πτώχευσης, καθώς μοιάζει να είναι εξαιρετικά αμφίβολη η δυνατότητά τους να πληρώσουν το 2016 ακόμη και τα λειτουργικά έξοδα ή τους μισθούς των εργαζομένων. Μάλιστα η ΚΕΔΕ έχει προαναγγείλει κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι οδηγεί τους δήμους σε οικονομική καταστροφή εξαιτίας όπως λένε της καθυστέρησης της καταβολής του 30% των ετήσιων επιδοτήσεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη και δια χειλέων του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, διατρανώνεται η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο δήμων.

Ειδικότερα ο κ. Μπαλάφας επιχειρηματολόγησε ότι η χρηματοδότηση των δήμων αντιμετωπίζεται με ικανοποιητικό τρόπο εκ μέρους του υπουργείου. Στο πλαίσο συνλενυετξση που παραχώσερες στο τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός ανέφερε πως οι αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων έχουν γίνει κανονικά και ότι η τελευταία δόση θα δοθεί πριν τις γιορτές, ενώ προχωρά η ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος όπως και η εξόφληση των παρακρατηθέντων.

Ο κ. Μπαλάδας τόνισε επίσης ότι η επιχορήγηση στους δήμους για το 2016 δεν θα ακολουθήσει την καθοδική πορεία των προηγούμενων χρόνων, υπάρχει σταθεροποίηση και μια μικρή αύξηση. Σημείωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να συνοδεύονται από την αντίστοιχη χρηματοδότηση και εξαιτίας αυτού δημιουργούνται καθυστερήσεις.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι η «διοικητική μηχανή δεν λειτουργεί με σύγχρονους όρους», καθώς υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Μέσα στο 2016 θα γίνει αναθεώρηση και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη που αφορά αρμοδιότητες, πολυνομία στην κατεύθυνση ενίσχυση της αυτοτέλειας των δήμων και χτύπημα της γραφειοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση κι ανεξαρτήτως των διαβεβαιώσεων της πολιτείας, η αλήθεια είναι ότι η χρεοκοπία των δήμων μοιάζει σαν «ωρολογιακή βόμβα». Και αν αυτή η βόμβα σκάσει, οι παράπλευρες κοινωνικές απώλειες (σ.σ. κλείσιμο αυτοδιοικητικών κοινωνικών δομών-υπηρεσιών που εν μέσω ύφεσης απαλύνουν τις συνέπειες της κρίσης για τους πιο αδύναμους δημότες) θα είναι μεγάλες και οδυνηρές.

Το αν θα απασφαλιστεί η βόμβα, μένει να αποδειχτεί στην πράξη…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα