«Υπερβολική λιτότητα και το 2018»

Κόλαφος είναι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την οικονομία, που έρχεται σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση για ανάπτυξη και έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μιλά για υπερβολική  λιτότητα και το 2018, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή, ενώ σχολιάζει καυστικά και την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, λέγοντας πως οι φόροι ακυρώνουν το κοινωνικό μέρισμα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», αλλά αυτήν ακριβώς αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το Σχέδιο Προϋπολογισμού (π.χ. η σαφής προτίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, ειδικά όσο οι έμμεσοι φόροι δεν χρηματοδοτούν αναδιανεμητικές μεταβιβάσεις, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κ.ά».

Αυστηρή κριτική  για την φορολογική πολιτική

Αυστηρή κριτική άσκησε και για την φορολογική πολιτική. «Το Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 συνεχίζει τη φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα».

Όπως αναφέρεται: η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις βασίζονται κυρίως σε αυξήσεις φορολογικών εσόδων παρά σε μόνιμες περικοπές πρωτογενών δαπανών.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση: «Η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου εκφράζει την ανησυχία της για την επίμονη επιδίωξη υψηλότερων του στόχου (και των δεσμεύσεων της χώρας) πρωτογενών πλεονασμάτων», επισημαίνεται στην εισαγωγή της έκθεσης και προστίθεται: «Προφανώς συνεπάγονται υπερβολική λιτότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

Όμως επηρεάζουν και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της χώρας, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διοχετεύσει πόρους σε στόχους που έχουν για την ίδια πολιτική προτεραιότητα και οδηγούν στη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, ιδίως για τη μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται: «Σύμφωνα με το Σχέδιο Προϋπολογισμού, στόχος είναι να συζευχθεί η «δημοσιονομική υπευθυνότητα με κοινωνική δικαιοσύνη».

Με την διπλωματική διατύπωση «υπευθυνότητα», εννοείται η εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Όπως όμως έχει υποστηριχθεί, ο συνδυασμός λιτότητας και αδικίας μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής.

Διαβάστε την έκθεση εδώ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα