Όλα δείχνουν ανασχηματισμό

Αντίστροφα μετρά η παρούσα κυβέρνηση με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν υπέρ ανασχηματισμού εφόσον δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τον Σεπτέμβρη. Πιθανότερος χρόνος είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και μόνο αγκάθι η τρίτη αξιολόγηση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ανησυχία επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος για επερχόμενο ανασχηματισμό. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι πως θα αλλάξουν οι ισορροπίες. Γιατί την στιγμή που το αίτημα παραμένει «περισσότερη Αριστερά» ο φόβος είναι η συντηρητικοποίηση της κυβέρνησης με πιο κεντρώα (σχεδόν δεξιά) στροφή.

Δεν είναι μυστικό ότι η παρούσα κυβέρνηση σχηματίστηκε για την ικανοποίηση των δανειστών. Για αυτό και κανείς βρίσκει σε αυτή πρόσωπα που εύκολα χαρακτηρίζονται δεξιά και όπως ήταν αναμενόμενο δέχονται τα βέλη βουλευτών και στελεχών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν πως σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό αυτοί θα αντικατασταθούν έτσι ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει ένα πιο αριστερό πρόσημο. Η αλήθεια όμως είναι πως μόνο η υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών θα δείξει ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει. Μάλιστα άτυπα τον ρόλο του «αξιολογητή» έχει αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει δεχθεί και την μεγαλύτερη «ζημιά» στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση κάτι που δεν επιθυμεί να επαναληφθεί και στην τρίτη.

Γι’ αυτό άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών δεν διστάζει να καταλογίσει σε συναδέλφους του αναβλητικότητα ή ακόμα και εσκεμμένη καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές. Και προειδοποιεί πως αυτή η τακτική μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες για την εικόνα της κυβέρνησης, «εντός και εκτός των συνόρων».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω φημολογιών ότι επίκειται δραστικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης προκειμένου το νέο σχήμα να διακρίνεται από μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει πως η υλοποίηση του προγράμματος δεν είναι μόνο υπόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Μάλιστα ερωτηθείς αν για την τελική ευθεία εφαρμογής του προγράμματος θα ήταν αναγκαίο ένα Υπουργικό Συμβούλιο με μεγαλύτερη συνοχή, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με τις προσδοκίες των πιστωτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σαφής: «Χρειαζόμαστε πράγματι ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, το οποίο σημαίνει προτεραιότητες, δηλαδή σε ποιους τομείς δίνουμε κυρίως το βάρος μας, με ποιες χρονικότητες και με διαδικασίες που να εμπλέκουν την κοινωνία τόσο στην απόφαση όσο και στην υλοποίηση».

«Το πρόγραμμα, όμως, και η υλοποίησή του, με αυτή την έννοια», υπογραμμίζει, «δεν είναι υπόθεση ενός καλύτερου ή χειρότερου υπουργικού συμβουλίου, αλλά οφείλουν να είναι υπόθεση όλου του πολιτικού οργανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος και των βουλευτών συμπεριλαμβανομένων».

Θα τους αξιολογήσει η… αξιολόγηση! 

Η προετοιμασία για την τρίτη αξιολόγηση είναι και αυτή που θα κρίνει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν από το κυβερνητικό σχήμα. Και όλα θα εξαρτηθούν από το ποιοι είναι διατεθειμένοι να υποστούν πολίτική ζημιά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υλοποιώντας αποφάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πρωτίστως ως μονάδα μέτρησης της αποτελεσματικότητας των υπουργών του την ικανότητα να υπηρετήσουν τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία εδράζεται στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων. Και όπως ήδη συζητείται δύσκολα αυτοί θα προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα όπου διαπιστώνονται αγκυλώσεις. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του λίστα με την βαθμολογία όλου του υπουργικού συμβουλίου και μένει να αποφασίσει ποιοι έχουν καεί και ποιοι μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα άλλο πόστο.

Οι μόνοι –εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου– που φαίνεται να μην έχουν λόγους ανησυχία είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, με τον τελευταίο μάλιστα να τον καλύπτει συνεχώς σε όλες τις επιθέσεις που εξαπολύει είτε ενάντια στα ΜΜΕ, είτε ενάντια στη Δικαιοσύνη. Αμετακίνητο προς ώρας είναι και το δίδυμο Τζανακόπουλου – Παππά αν και όλα δείχνουν πως ο πρώτος θα ενισχυθεί με την δημιουργία έμπειρου επιτελείου δημοσιογράφων και επικοινωνιολόγων.

Σε κάθε περίπτωση σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών μιας και οι περισσότεροι βρίσκονται στις θέσεις τους για λόγους… ισορροπιών και προς ώρας δεν φαίνεται να αποδίδουν σε έργο.

Ο μόνος, τέλος, λόγος για να αναβληθεί ο ανασχηματισμός είναι εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο συμβάν, είτε εντός είτε εκτός συνόρων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα