«Όλα είναι διαφορετικά στις Εθνικές»

Για τη νέα του εμπειρία ως τεχνικός Εθνικής ομάδας, μίλησε ο προπονητής της Ελλάδας, Καλούντιο Ρανιέρι, στο επίσημο site της UEFA. Ο Ιταλός αποκάλυψε πως προσπαθεί να προσαρμοστεί και πως όλα είναι διαφορετικά.

Αναλυτικά όσα είπε ο έμπειρος προπονητής:
«Τα πάντα είναι διαφορετικά, διότι βρίσκεσαι με τους παίκτες σου τρεις ή τέσσερις μέρες πριν τα παιχνίδια. Έχουν παίξει με τις ομάδες τους δύο μέρες νωρίτερα και το πρώτο που πρέπει να κάνεις, είναι να επανακάμψουν. Η πραγματική δουλειά είναι πολύ σύντομη και το μόνο που προλαβαίνουμε, είναι να δώσουμε στους παίκτες ορισμένες ιδέες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψουμε και να προπονηθούμε περισσότερο.

Αυτό είναι στην ουσία δραματικό, διότι, για παράδειγμα, στο τελευταίο παιχνίδι έγιναν αρκετά λάθη. Αν ήμασταν σε κάποιο κλαμπ, θα αναλύαμε τα λάθη αυτά και τις επόμενες μέρες θα δουλεύαμε πάνω σε αυτά, ώστε να τα διορθώσουμε. Όταν όμως είσαι στην Εθνική ομάδα, δεν θα ξαναδείς τους παίκτες, πριν περάσει ένας μήνας. Πρέπει να ξαναρχίσεις από την αρχή και να δουλέψεις πάνω σε αυτά τα λάθη, ενώ πρέπει να προετοιμαστείς για την επόμενη αγωνιστική υποχρέωση. Μέσα σε λίγες μέρες, θα πρέπει να τα συνδυάσεις όλα.

Οι όποιες αλλαγές χρειάζονται, θα πρέπει να γίνονται βήμα – βήμα, διότι δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο με τους παίκτες, να δουλέψεις πάνω σε αυτό. Μπορεί να έχεις χιλιάδες ιδέες, αλλά αν οι παίκτες δεν μπορούν να τις μεταφέρουν στο γήπεδο, δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου. Επομένως, πρώτο μου μέλημα είναι να επιλέγω παίκτες που βρίσκονται στην καλύτερη φυσική και αγωνιστική κατάσταση και αντιλαμβάνονται πώς να μεταφέρουν τις ιδέες μου στο γήπεδο.

Η ομάδα έπαιζε στην ουσία με έναν επιθετικό, σε ένα προσαρμοσμένο 4-3-3. Σκοπός μου είναι να αγωνίζεται στο μέλλον με δύο επιθετικούς. Μπορεί να έχεις πολλές ιδέες, όμως αν δεν έχεις έναν επιθετικό να σκοράρει… Έναν επιθετικό που να το έχει στο αίμα του και να είναι κυνικός στο τελείωμα των φάσεων. Αν δεν διαθέτεις έναν επιθετικό με αυτά τα στοιχεία, τότε αναζητείς τις εναλλακτικές. Είναι σημαντικό να αναζητείς τέτοιους παίκτες και να αξιολογείς αν μπορούν να αποδώσουν στο σύστημά σου.

Στο τελευταίο ματς με τη Ρουμανία, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Από την άλλη όμως, ήταν και θετικό, διότι από την αρχή γνώριζα ότι η ομάδα δεν είναι έτοιμη. Πολλοί παίκτες δεν είχαν παίξει επίσημα παιχνίδια, παρά μόνο φιλικά. Κάποιοι, είχαν μόλις δέκα μέρες προπόνησης. Το ελληνικό πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει μόλις μία βδομάδα νωρίτερα, σε αντίθεση με το ρουμανικό, που διένυε την έκτη βδομάδα του, ενώ πολλοί Ρουμάνοι είχαν αγωνιστεί και στα προκριματικά του Champions League και του Europa League. Ήταν σε πολύ καλό φυσικό επίπεδο.

Το πρώτο που με ενδιαφέρει ενόψει του αγώνα με την Φινλανδία, είναι η φυσική κατάσταση των παικτών μου. Ελπίζω οι παίκτες μου να είχαν την ευκαιρία να πάρουν κάποια παιχνίδια στα πόδια τους. Αυτό είναι ένα ακόμη θέμα. Όλοι οι παίκτες μου δεν ξεκινούν στις ενδεκάδες των ομάδων τους. Γνωρίζουμε επίσης, ότι η Φινλανδία έχει παράδοση απέναντι στην Ελλάδα. Θυμάμαι το πρώτο ματς του Ότο Ρεχάγκελ, όταν η ομάδα εκείνη έχασε με 5-1 από τους Φινλανδούς. Η ομάδα αυτή αποτελεί πάντα δύσκολο αντίπαλο για την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα