«Όλοι ένοχοι» πρότεινε η εισαγγελέας για τα TOR M1

Ενοχή για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος στη σύμβαση των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή της, και οι πέντε εμπλεκόμενοι -με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη- «τέλεσαν τα αδικήματα επανειλημμένα, μεθοδευμένα, χρησιμοποίησαν εξωχώριες εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν επρόκειτο για περιστασιακή ιστορία, καθώς είχαν αποκτήσει υποδομή».

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Ντ. Μιχαηλίδη στην υπόθεση του TOR M1 ήλθε από τον εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται ότι κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού Μιχαηλίδη, Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται ο Κύπριος υπουργός.

Κομβικό σημείο για την καταδικαστική πρόταση ήταν -κατά την εισαγγελική λειτουργό- η κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχει ήδη καταδικασθεί για μαύρο πολιτικό χρήμα: «Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο…»

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα Ζήγρα, ενώ ούτε ο Ντίνος Μιχαηλίδης ούτε και ο γιος του Μιχάλης δεν προσκόμισαν κανένα έγγραφο, που να αποδεικνύει ότι τις συναλλαγές που έγιναν με τον επίσης κατηγορούμενο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ (Σύριος επιχειρηματίας που καταζητείται) ήταν νόμιμες.

«Κυρίως δεν πείστηκα για ποιo λόγο ο Ν. Ζήγρας να τους εμπλέξει στην υπόθεση αν δεν είχαν καμία συμμετοχή» επεσήμανε και αναρωτήθηκε: «Για ποιο λόγο να έχει τέτοιο μένος με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους;». Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το «έμπιστο πρόσωπο που έπρεπε να υπάρχει για να συνδέει το Ν. Ζήγρα και το Φουάντ Αλ Ζαγιάντ», αφού «αυτός έδινε επιταγές στον Ν. Ζήγρα και κρατούσε άλλες για τον εαυτό του».

Ο καταζητούμενος
Ως τον άνθρωπο με τον «κομβικό ρόλο στη διακίνηση της μίζας» χαρακτήρισε η εισαγγελέας τον Σύριο Αλ Ζαγιάντ, αναφέροντας πως «είχε κομβικό ρόλο στη δωροδοκία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και αποδείχτηκε η συμμετοχή του. Γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και για ποιό λόγο δίνονταν». Τέλος, ενοχή πρότεινε και για τον Αν. Σοφό και τη σύζυγό του που επίσης κατηγορούνται για την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα